Feminista apáca volt a magyar parlament első női képviselője
SZEMlélek 2018. szeptember 19.

Feminista apáca volt a magyar parlament első női képviselője

Proletárnak túl hívő volt, apácának meg túl feminista. Tartják az első magyar női képviselőről, a Szociális Testvérek Társasága alapítójáról, Slachta Margitról.

7czlnaxilwherqais.jpeg

Szinte napra pontosan 134 évvel ezelőtt, 1884-ben született nemesi családba, ahol a családi vagyont elherdáló apa megrögzött ateista volt, így tiltotta Margitot és 5 nővérét a vallástól és bármi egyéb nőmozgalomtól. A 35 évesen képviselőnek választott Slachta Margit magát mégiscsak keresztény feministának tartotta, és nemcsak választójogot, hanem gazdasági és egyéb érdekképviseletet is követelt a nőknek. Korát megelőző elgondolásai kiterjedtek az anya-gyermek kapcsolatra, az oktatásra, de az akkor tradícionális családmodellben sem hitt.

42019.jpg

Tanári diplomája megszerzése után, de képviselőnek választása előtt, 1908-ban belépett a Szociális Missziótársulatba, ahol karitatív-szociális munkájában fontos szerepet kapott a nők felemelésének szándéka. Parlamenti mandátumának lejártával a társulat alapítója, Farkas Edit nem járult hozzá, hogy Slachta ismét induljon, majd egy évvel később - amikor Farkas szigorítani akart a társulat szabályzatán - ki is lépett a rendből és saját társaságot alapított. 1923. májusában így alakult meg a Szociális Testvérek Társasága, amely a szociális munkát és a nőkérdést helyezte előtérbe, olvasható a qubit.hu oldalán.

 

süti beállítások módosítása