Nem lett se pap, se lelkész a móri bankrabló
SZEMlélek 2018. szeptember 07.

Nem lett se pap, se lelkész a móri bankrabló

Viszont valóban részt vesz teológiai képzésben a börtönben élő Weiszdorn Róbert.

borton1.jpg

Újra előkerült a különleges hír, miszerint a többszörös gyilkossággal járó 2002-es móri bankrablásban tettestársként elítélt férfi "lelkésznek készül". Most épp arról számolt be a Blikk, hogy "sikerült lediplomáznia a móri mészárlás elkövetőjének", "így most már papírja van arról, hogy gyakorolhatja a lelkészi hivatást." Az Index az alábbi címmel vette át a tartalmat: "Lelkészi diplomát szerzett a móri mészárlás tettestársa". A Velvet korábban arról számolt be, hogy "papnak tanul a móri mészáros".

Ezek a kijelentések így, egyszerre természetesen nem lehetnek igazak, olyannyira, hogy a történetnek legalább a fele sántít. Egyrészt egyes beszámolókkal szemben nem Róbert, hanem az általa fedezett, azóta öngyilkosságot elkövető társa ölt meg 8 embert a bankban - ő maga rálőtt a biztonsági őrre. Ez nem kisebbíti vétke súlyosságát, de az Index címadása áll legközelebb a tényekhez, szemben a másik két megfogalmazással.

Ami a mai "hírt" illeti: nem tanul az elítélt személy sem lelkésznek, sem papnak, diplomát pedig végképp nem szerzett. Legalábbis abban a felsőoktatási intézményben, ahol teológiai képzésben vesz részt. Az 5 tanévnyi egységes képzésből eddig három évet végzett el - jó úton halad, hogy laikus katolikus teológus (tehát nem pap) legyen belőle.

Utóbbi ténynek igenis komoly hírértéke van mind Róbert, mind rabtársai és a katolikus egyház szempontjából.

(Illusztráció forrása: cbamerica.org)

süti beállítások módosítása