Kiakadt a Biblia szövegén egy belga politikus
SZEMlélek 2018. szeptember 05.

Kiakadt a Biblia szövegén egy belga politikus

A flamand régió médiaminisztere betiltaná a közszolgálati televízióban az "elavult" üzenetek közvetítését.

bibliaszovege.jpg

– Az a tény, hogy egy régi könyvből származik a gondolat, még nem indokolja, hogy a társadalmunk tagjainak ilyesmiket kelljen hallgatnia – így reagált Sven Gatz liberális politikus egy katolikus miseközvetítés egyik mondatára. Az általa problémásnak ítélt szöveg Pál apostol Efezusiakhoz írt leveléből származik, s így hangzik:

Az asszony engedelmeskedjék férjének, akárcsak az Úrnak, mert a férfi feje az asszonynak, ahogy Krisztus feje az Egyháznak: testének ő a megváltója. Amint tehát az Egyház alá van vetve Krisztusnak, az asszony is mindenben férjének.

– Nem kérünk az elavult, nőkkel szemben barátságtalan kijelentésekből! Mi lenne, ha például egy imám mondta volna ugyanezeket a szavakat – mutatott rá kifogása lényegére a miniszter. – Felül kívánom vizsgálni az összes technikai lehetőségét annak, hogy megoldást találjunk azok számára, akik szeretnének bekapcsolódni hetente egy misébe, de nem tudnak eljutni személyesen templomba. Ez viszont nem lehet érv az adófizetők által finanszírozott közvetítések megtartása mellett – tette hozzá Sven Gatz.

A televíziós csatorna szerint semmi gond nincs azzal, ha a miseközvetítés vitát, párbeszédet eredményez, a Holland Bibliaszövetség pedig máris reagált a kritikára, jelezve, hogy az adott szöveget kiragadták a teljes mondanivaló kontextusából.

– A problémásnak ítélt kijelentést egy teljesen más mondat előzi meg: "Legyetek egymásnak alárendeltjei Krisztus iránti tiszteletből." Ez pedig azt jelzi, hogy egészen másról van szó, mint a nők férfiak általi elnyomásáról – közölte a társaság szóvivője.

Álljon itt egészében az Efezusi levél 5. fejezetének teljes érintett bekezdése, a 21. verstől a 33. versig (alighanem így hangzott el azon a szentmisén is), a Szent István Társulat által kiadott Biblia szövege alapján:

Legyetek egymásnak alárendeltjei Krisztus iránti tiszteletből. Az asszony engedelmeskedjék férjének, akárcsak az Úrnak, mert a férfi feje az asszonynak, ahogy Krisztus feje az Egyháznak: testének ő a megváltója. Amint tehát az Egyház alá van vetve Krisztusnak, az asszony is mindenben férjének. Férfiak, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat, és feláldozta magát érte, hogy a keresztségben szavával megtisztítva megszentelje. Ragyogóvá akarta tenni az Egyházat, amelyen sem szeplő, sem ránc, sem egyéb efféle nincsen, hanem szent és szeplőtelen. Így a férj is köteles szeretni feleségét, mint saját testét. Aki feleségét szereti, önmagát szereti. A saját testét senki sem gyűlöli, hanem táplálja, gondozza, akárcsak Krisztus az Egyházat. Mert tagjai vagyunk testének. „Ezért az ember elhagyja apját, anyját, feleségével tart, és a kettő egy test lesz.” Nagy titok ez, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom. Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket.

(Forrás: The Telegraph, a mellékelt kép illusztráció)

süti beállítások módosítása