Felszámolják az egyetlen katolikus szemináriumot Észak-Írországban
SZEMlélek 2018. július 24.

Felszámolják az egyetlen katolikus szemináriumot Észak-Írországban

A 185 éve működő intézmény papnövendékei más képzőhelyeken folytatják tanulmányaikat.

belfast.jpg

1833 óta zajlott katolikus papképzés Észak-Írország Szent Malakiásról elnevezett szemináriumában. Ez nem csupán a terjedelmes időtáv miatt jelentős információ, hanem a közismert ír vallási alapú szembenállás okán is. Az úgynevezett katolikus emancipáció után csupán négy év telt el, míg megnyitotta kapuit az intézmény, 2018 szeptemberében viszont egészen más okokból válik meg eredeti funkciójától a helyszín.

A Belfastban működő Queen's University ugyanis úgy határozott, hogy felszámolják a Skolasztikus Filozófia tanszéküket, s fokozatosan leépítették a képzési modulokat. Ez a lépés a Down és Connor Egyházmegye vezetői által kiadott közlemény szerint megnehezítette a szeminaristák tanulmányi előrehaladását. A döntés miatt a papnövendékek idén ősztől más szemináriumokban kénytelenek folytatni felkészülésüket a papi életre.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Beckham egykori csapattársát, a Manchester United gárdájában is futballozó Philip Mulryne-t pappá szentelték. Nos, ő is Belfast szemináriumában kezdte meg papságra felkészítő formációját.

További érdekesség, hogy a papképző hely névadója, Szent Malakiás nem az ószövetségi próféta, hanem az az ír püspök, akinek az utolsó pápát, avagy a pápaság végét megjövendölő "próféciát" is tulajdonítják egyesek. A legenda szerint Malakiás, amikor 1139-ben II. Ince pápánál járt Rómában, egy látomásban megjövendölt 112 leendő pápát, kezdve II. Celesztinnel (1143-44). A lista szerint az utolsó pápa lenne egy bizonyos Petrus Romanus (avagy Péter, a római). Viszont még maga Malakiás életrajzírója, a kortárs Clairvaux-i Szent Bernát sem tudott a próféciákról. Akit érdekel a több tekintetben is pontatlan, hamisítványnak tűnő jövendölés, ide kattintva mélyedhet el a részletekben.

A szeminárium épületegyüttesére így sem kerül lakat: a felszabaduló infrastruktúrát más lelkipásztori célokra fogja használni az érintett egyházmegye.

(Forrás: downandconnor.org via Catholic Herald, fotó: irishtimes.com)

süti beállítások módosítása