A pop és a punk megmenti a világot
SZEMlélek 2018. július 13.

A pop és a punk megmenti a világot

Bob Geldofot annyira megindította egy etióp éhező menekültekről szóló BBC-riport, hogy 1984-ben eldöntette, népszerű zenésztársaival karácsonyi gyűjtést szervez a szenvedőknek. Így indult 33 évvel ezelőtt a Live Aid segélykoncert.

1985.jpg

Bár nem ez volt az első a "szuper-segélykoncertek" sorában: 1971-ben a Beatles egykori tagja, George Harrison a bangladesi menekültek javára szervezett nagysikerű koncertet New York-ban, ahol Bob Dylan és Eric Clapton is a fellépők között volt. A koncert, a lemez és a film bevétele az Unicefen keresztül jutott el a rászorulóknak.

8148306-3x2-940x627.jpg

Az 1971-es koncert fellépői közül többen részt vettek az 1985-ös Live Aid-en is, hogy művészetükkel és népszerűségükkel szolgálják az üldözöttek ügyét. A segélykoncertet százmilliók követték világon, köztük a pártállami magyar tévé is élőben adta. Élő telefonvonalakon keresztül az azonnal adományozás is lehetővé vált, az összegyűlt adományt az ENSZ segítségével élelmiszerekre fordították, írja a Magyar Helsinki Bizottság Emberi jogi kalendáriuma.

Globális ügy lett Afrika, és ügy lett a nélkülözők segítése. (...) Egyben hitet is adtak, lehetséges változtatni a végzetesnek tekintett problémákon.

Geldolf még ennél is tovább ment. 2005. július 2. és 6. között megrendezte a Live 8 koncertsorozatot, hogy ismét felhívja a világ vezetőinek figyelmét: Afrika segítség nélkül képtelen úrrá lenni súlyos, az egykori etióp helyzetet bármikor újratermelő gondjain.

(forrás: Magyar Helsinki Bizottság FB oldala)

süti beállítások módosítása