Templom lett egy magyar vízimalomból
SZEMlélek 2018. július 03.

Templom lett egy magyar vízimalomból

Miközben számos szakrális épületet gazdasági létesítménnyé alakítanak a nagyvilágban, idehaza ennek a fordítottja történt.

malomt1.jpg

Szent Anna nevét viseli a béri vízimalom, ám ez nem csupán kedves elnevezés, hanem arra utal, hogy Bér újraalapított római katolikus egyházközségének itt található a lelki központja.

A Malom Udvar tulajdonosaként a Bánfi család úgy döntött, a 2010-ben még elhagyatott komplexumot helyreállítják, s ott szálláshelyet, rendezvénytermet, wellness részleget és autentikus filippínó ízeket kínáló éttermet alakítanak ki.

A hely szelleme azonban szerintük úgy lehetett teljes, ha kápolnát is befogad az egyébként működő malom. Az imahelyet május 13-án szentelte fel Varga Lajos váci segédpüspök, május 23-án pedig Beer Miklós megyéspüspök arról tájékoztatta a területileg illetékes plébánost, hogy a római katolikus egyház a kápolnát templomnak nyilvánította.

malomt2.jpg

A 24.hu szerint jelenleg Bér 250 éves örlő létesítményének temploma Magyarországon – és talán egész Európában – az egyetlen, amelyet egy működő vízimalomban alapítottak. A Szent Anna templom oltárkövét az azon szereplő adatok tanúsága szerint 1777. március 17-én szentelték fel Vácon.

Egyelőre nincs pontos miserend a béri malomkápolnában, de havonta egy alkalommal, illetve nagyobb egyházi és nemzeti ünnepekhez kapcsolódva mindenképpen szeretnének misét tartani. Annyi bizonyos, hogy a Malom Udvarban július 22-én tartandó Szent Anna búcsú keretében 11 órakor Miklós püspök celebrál szentmisét a különleges szent térben.

(Forrás: 24.hu)

süti beállítások módosítása