Európa leggazdagabb államát egy menekült alapította
SZEMlélek 2018. május 22.

Európa leggazdagabb államát egy menekült alapította

A római császár elől menekülő keresztény kőfaragómester egy hegyen kápolnát, majd monostort épített. 1700 évvel később a kontinens egyik legfejlettebb államaként csodálkozhatunk rá.

1_202.jpg

Diocletianus római császár elől Dalmáciából kényszerült elmenekülni Marinus, aki Itáliában talált menedékre Kr. u. 300 körül. Itt diakónussá szentelték, ám hamarosan ismét menekülnie kellett. A Monte Titanohoz érve egy kápolnát, majd egy monostort épített, ahol remeteként töltötte élete hátralevő részét. A hegyek közt békét és biztonságot kereső üldözött keresztények telepedtek le a monostor körül, így az évek alatt egy kis katolikus közösség jött létre.

A szentté avatott Marinus utolsó szavai váltak a közösség jelmondatává, amely a mai törpeállam, Európa legrégebben fennálló állama, San Marino nemzeti mottójában is visszaköszön: Libertas (Szabadság)

A történelem viharában is kitartó ország ma a világ egyik leggazdagabb nemzete és Európa egyik fejlettebb állama. Alapítójához hűen katolikus hitében azóta is kitart: lakosságának 90%-a katolikus, Szent Marinus ünnepe pedig nemzeti ünnepük.

(aleteia.org)

süti beállítások módosítása