Ezt tanítják az életről a haldokló gyerekek
SZEMlélek 2018. február 28.

Ezt tanítják az életről a haldokló gyerekek

Mit tanulhat egy felnőtt az életről egy 5 éves gyermektől? Nagyon is sokat...

A dél-afrikai dr. Alastair McAlpine halálos beteg gyermekeket ápoló intézményben dolgozik. Talán különösen hangzik, de szereti a munkáját.

_99857683_alastairmcalpinetwitter.jpg

– A munkám legjobb része az, amikor találkozhatok ezekkel a különleges gyermekekkel és szüleikkel. Együtt mehetünk végig az úton. Bármennyire is rettenetes, amikor egy gyermek meghal, a legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk ezt fájdalommentessé és méltóságteljessé tenni. Ha egy kicsit könnyebbé tehetem az életüket, már megérte. Ez visz előre.

McAlipne doktor munkája és történetei akkor váltak széles körben ismertté, amikor  4 és 9 év közötti gyermeket kérdezett meg arról, hogy mit élveztek az életben, mi adott célt a napjaiknak. Rövid bejegyzéseit több, mint 10 ezren osztották meg. 

A megkérdezett gyerekek közül egyikük sem mondta, hogy bárcsak több tévét nézett volna vagy több időt töltött volt Facebookon. Egyikük sem mondta, hogy többet kellett volna veszekednie másokkal vagy hogy jól érezte volna magát a kórházban. Ehelyett legtöbben állatokhoz kapcsolódó szép élményeikre emlékeznek vissza szívesen: a kutyájuk ugatására, ami megnevettette őket, a cicájukra, aki kedvesen hozzájuk bújt éjjel és dorombolt, vagy arra, amikor a tengerparton lovagolhattak. Többségük nem saját haláluk miatt aggódott, hanem szüleikért.

Remélem, Anyu jól lesz. Olyan szomorúnak tűnik.

Apunak nem kellene aggódnia. Hamarosan újra találkozunk!

Isten gondoskodik majd Anyuról és Apuról, amikor én már nem leszek.

Ami mindegyik gyermekben közös volt, hogy mind szerette a fagyit és a könyveket. Mind nagyra értékelték a kedvességet, a nevetést, a játékokat és a családot. Néhányan azt bánták, hogy sokat aggódtak azon, amit mások gondolnak róluk amiatt, hogy kihullott a hajuk és a sebhelyeik miatt. Ezért is különösen megbecsülték  azokat, akik "normálisan" bántak velük, mindezek ellenére is.

Alastair McAlpine doktor útravalóként csokorba gyűjtötte azokat, amikből többet szerettek volna a gyermekek az életükben:

Légy kedves! Olvass több könyvet! Tölts időt a családoddal! Viccelődj! :) Menj ki a vízpartra! Öleld meg a kutyád! Mondd el a számodra fontos embereknek, hogy szereted őket!

Ja... és egyél fagyit!

(bbc.com)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása