Kockáztatnád az életed ezért?
SZEMlélek 2018. február 23.

Kockáztatnád az életed ezért?

Amikor munkába igyekezve reggel a dugóban ülsz, vagy a tömött buszon préselődve bosszankodsz, esetleg a leszakadt vezetékek miatt órákat vársz a vonatra – jusson eszedbe ez az etióp pap!

A kopt keresztény Haylesilassie Kahsay az Etiópia észak részén, Gheralta hegyei közt megbúvó Abuna Yemata Guh templomban végez lelkipásztori szolgálatot. Ebben nem lenne semmi rendkívüli, ám az apró, de gyönyörű szentélyt egy 762 méter magasan elhelyezkedő sziklába vájták, ahova életveszélyes út vezet. Kahsay atya mindennap megteszi a 2 órás utat – a hagyományokhoz hűen – mezítláb és kötél nélkül.

1509015769_012485_1509723438_noticia_normal.jpg

A templomot, belsejében színes freskókkal és két teljes kupolával a 6. században alakította ki Szent Abuna Yemata, aki egyike a "Kilenc Szentnek". E kilenc misszionárius terjesztette el Etiópiában a keresztény hitet, a helyi keresztény tradíciók szerint ők védelmezik a templomba zarándoklókat a hegyen. Ha valóban így van, nagyon jól csinálják: évszázadok óta szolgálnak a templomban Kahsay atyához hasonlóan papok, akiket aztán a templomban temetnek el, de soha, egyikük sem halt meg vagy sérült meg a hegyre vezető út során.

– A Kilenc Szent, akik a hegyek közt élnek, biztonságban tartanak minket – mondja mosolyogva Haylesilassie Kahsay.

A sziklába vájt templom papjának mindennapjait a munka és az imádság tölti ki. A Nappal együtt kel, elvégzi a ház körüli teendőket, mielőtt 6 órakor útnak indulna a hegyre. A 2 órás túra során egy 10 méteres, teljesen függőleges falszakaszon is fel kell másznia nap mint nap, majd leereszkednie, amikor a nap nyugovóra tér.

– Nem félek a templomhoz vezető úton, mert minden nap megmászom a hegyet. Nagyon nehéz, de azért megoldható – nyilatkozta a BBC riporterének. Ideje java részét imával és tanulással, főként ősi könyvek tanulmányozásával tölti.

– Nagyon boldog vagyok, hogy egész nap a könyveimet olvashatom, mert itt minden olyan csendes, nincs igazán senki, akihez beszélhetnél. Istennel tudsz kommunikálni és megoszthatod vele a titkaidat. Így az elméd szabad és boldog lesz.

Ki mehet föl az Úr hegyére, és ki állhat meg szent helyén?
Az ártatlan kezű, a tiszta szívű

(Zsolt 24, 3-4)

süti beállítások módosítása