Hogyan szeressük azokat, akik pápábbak a pápánál?
SZEMlélek 2018. február 18.

Hogyan szeressük azokat, akik pápábbak a pápánál?

Aki válaszol: Ferenc pápa.

papabb1.jpg

– A párbeszéd nem mindig megvalósítható – fogalmazott a katolikus egyházfő jezsuita szerzetestársai körében, Chile és Peru egyes településeit érintő látogatásának első teljes napján.

– Amikor egyet nem értést tapasztalok, megpróbálok párbeszédet folytatni, amikor ez lehetséges. De néhány ellenkezés olyan emberektől jön, akik azt hiszik, ők képviselik az igaz tanítást, a másik pedig eretnek. Amikor ilyen emberek kijelentéseiben nem találok lelki értéket, egyszerűen imádkozom értük – fogalmazott a pápa.

Az egyet nem értést, ellenállást Ferenc megkülönbözteti a nehézségbe ütközéstől, s amikor valakivel dialógust folytat, gyakran visszakérdez: Ön mit gondol erről? Ilyenkor ugyanis kiderülhet, hogy félreértés, információhiány állhat a véleménykülönbség hátterében. Ilyenkor arra van szükség, hogy megismételjük, vagy alaposabban kifejtsük, mire gondoltunk.

A pápa alázatosan elismerte, hogy a félreértések néha az ő hibájából adódnak, mert azt gondolja valamiről, hogy egyértelmű, avagy logikus lenne bővebb magyarázat nélkül is, azt feltételezve, hogy a másik személy megértette az indoklást.

Ezzel együtt belátja, hogy van olyan ellenkezés, amelyre sajnálattal tekint, s amely a változások elutasításának kísértéséből fakad. Úgy véli, ilyesmivel sokan találkozhattak már. Semmi új nincs ebben szerinte, a II. Vatikáni Zsinat tanításainak egyesek részéről történő elutasítása, relativizálása valós tapasztalat. Noha ismeri az ilyen kampányokat, törekvéseket, nem olvasgatja ezen csoportok weboldalait. Neki is szüksége van ugyanis arra, hogy gondoskodjon lelki egészsége megőrzéséről.

(Forrás és fotó: catholicnewsagency.com)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása