Olyan Valentin nap jön, amilyet ritkán lát a világ!
Gégény István 2018. február 10.

Olyan Valentin nap jön, amilyet ritkán lát a világ!

Unod már a szívecskés lufit, a cuki kütyüket, az év más napjain elhanyagolt párkapcsolati figyelmességeket túlkompenzáló ajándékhalmot? Az élet besegít: ez a Valentin nap most tényleg más lehet, mint a többi!

valentinnap.jpg

A sokszor csak komótosan, álmosan beinduló új esztendőnek elsőként a báli szezon és/vagy farsang időszaka ad némi lendületet, hogy hamar elkövetkezzen aztán a Bálintok névnapja, amelyet éppenséggel a kereskedelmi ágazat is repesve vár. Ilyenkor ugyanis mindent és annak az ellenkezőjét is el lehet adni, amin van egy szirupos idézet, virág, szív és akármi, ami naggyon, de naggyon romantikus. Mert szeretni jó, szerelmesnek lenni jó, a Valentin napozás pedig erről szól. És ez önmagában szép, jó, kedves alkalom kifejezni a pároknak egymás iránt érzett szeretetüket, szerelmüket. Nem véletlen, hogy a Házasság hete elnevezésű rendezvénysorozat következetesen arra a hétre szerveződik, amely magában foglalja ezt az ünnepet. Idén is így történt.

A csillagok állása azonban idén kicsit megkavarta a dolgot: mivel húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapon ünnepeljük, 2018. április 1-től (!) visszaszámolva február 14-re esik a Nagyböjt kezdete, Hamvazószerda. Igen, Valentin napra. Katolikus körökben már el is kezdődött némi kampány, hogy hagyjuk ezen a napon a szerelmeskedést, helyette irány a templom, hamvazkodás, böjtölés. Csakhogy...

Egyrészt katolikusok számára nem kérdés, hogy Hamvazószerdán megkezdjük a Nagyböjtöt, így megtartjuk a böjti előírásokat. De miért kellene ebből kizárni a szerelmet? Miért kellene Valentin nap HELYETT Hamvazószerdát tartani? Nem inkább még jobban átélhetővé válik ez az egész szerelmesdi, párkapcsolatosdi, ha a testi vágyak MELLETT a lelki perspektívát is megünnepeljük? Miért ne színesíthetnénk a korábbi Valentin napok turbékolós felhangjait azzal, hogy az összetartozás, egymás szeretete, kiteljesítése lemondással, áldozatok vállalásával is jár? Hamvazószerda elsődleges üzenete nem a szerelemmel van összefüggésben, de az igazi párkapcsolatok igenis az égben köttetnek. Attól lesz örök a hűség, ha nem "kibírjuk" egymást, hanem tényleges önátadás valósul meg. A hamvazkodás, a "besütizés" helyetti visszafogott, szerény étkezés, a figyelmességek, lemondások vállalása ezen a napon nem ellenpontozza az igazi szerelmet, hanem kiteljesítheti azt. Szóval, kedves katolikus párok, családok, menjetek misére is, hamvazkodjatok is, ezzel együtt szeressétek nagyon egymást, ezen a napon különösen, ám más napokon is!

De mit kezdjenek ezzel a sajátos együttállással azok, akik nem katolikusok? Nem mellékes kérdés, hiszen számszerűleg biztosan ők vannak többségben. Ha sikeresen elviselték a túlbuzgó katolikusok antikampányát, és valamennyire felkelti az érdeklődésüket ez az egész böjtös dolog, nyugodtan kipróbálhatják, milyen lenne másként valentinozni.

A böjt ugyanis, ha helyesen éljük meg, nem lehangol, ellenkezőleg: felhangol. Olyan új lehetőségeket tár elénk, amiket a testre, az érzékekre figyelve nehezebben veszünk észre.

Miért ne ajándékozhatnánk ezen a különleges Valentin napon minőségi időt, még több figyelmességet, lelket szépítő meglepetést egymásnak? Egy jó társasjátékozás, egy régóta tervezett nagy közös séta, a lakás együttes kitakarítása, egymás szeretetnyelvének mélyebb felfedezése – annyi, de annyi lehetőség vár ránk, csak egy kis kreativitásra van szükség hozzá. Ráadásul ezt katolikusként is megtehetjük. :)

Legyen ez a Valentin nap más, mint a korábbiak! Rajtad, rajtatok múlik!

Gégény István

(Illusztráció forrása: ambientevistoriado.com)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása