Aki visszaadta az olvasás örömét a vakoknak
SZEMlélek 2018. január 09.

Aki visszaadta az olvasás örömét a vakoknak

Az Odüsszeiától, Jókain és Mikszáthon át, egészen Rejtő Jenőig, összesen 371 könyv kölcsönözhető Bodor Tibor felolvasásában.

Volt egy ember, aki közel 9000 órát olvasott fel azért, hogy örömet szerezzen vele másoknak. A Szomszédokból is ismerős Bodor Tibor a '60-as évek óta járt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában berendezett stúdióba, ahol rögzítették  jellegzetes hangján megszólaló világirodalmi műveket.

26240478_205032510070229_3158256812727765390_o.jpg

Missziója volt, hogy megmutassa a világot az irodalmon keresztül azok számára, akik ezt a szemükkel nem láthatják. A 2000-ben elhunyt neves színművész célként tűzte ki, hogy olyan mennyiségű hanganyagot készítsen, amit ha a hallgató január elsején elkezd hallgatni, egészen december 31. éjfélig folyamatosan hallgathassa azt. E célkitűzését nemhogy teljesítette, de túl is szárnyalta: összesen 9000 órányi hanganyag került rögzítésre. Bodor  Tibor hajnalban kelt, hogy a színházi próbák előtt még pár órát felolvasással tölthessen. Ameddig egészségi állapota engedte, folytatta misszióját, amellyel oly' sokaknak okozott örömet: hallgatói szeretettel emlegetik a kanálcsörgést, ahogy hallatszott kávéjának kevergetése felolvasás közben.

- A mai világnak is szüksége van olyan példaképekre, mint Bodor Tibor volt - mondta el unokája, Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke –, mert Bodor Tibor munkássága azt mutatja, hogy egyetlen ember is rengeteget tehet másokért.

Életművét tovább gondozó Egyesület az idén 100. éve alapított MVGYOSZ-szal közösen azt tervezik, hogy 2018 szeptemberig 100 új hangoskönyvet készítenek el. Ennek támogatására január 11-én jótékonysági estet tartanak, ékszer bemutatóval, amelyeket látássérült modellek mutatnak be, a hangulatról pedig látó és látássérült zenészek, énekesek gondoskodnak majd. A rendezvény nem titkolt célja, hogy látássérültek és látók, együtt szerezzenek élményt, hogy közösen alkossanak és teremtsenek értékeket.

süti beállítások módosítása