Egy kamaszlány a világ legjobb nője
Gégény István 2018. január 01.

Egy kamaszlány a világ legjobb nője

Nem csábító mosolya, csodás alakja, hanem a világot boldogabb hellyé tevő belső értékei miatt érdemelheti ki az elismerő jelzőt.

maria1.jpg

Milyen egy jó nő? Férfias reflexek alapján könnyű rávágni: formás, vonzó, sőt, lenyűgöző, beleejt a zavarba, felvillanyoz. Ezek a pillanatnyi élményfaktorok azonban mind a testre, "kémiára" fókuszálnak, amely, mint tudjuk, tapasztaljuk, igencsak múlandó. Az ilyen értelemben vett "jó nőség" csak átmeneti állapot, s ha alaposan belegondolunk, jellemzően hiányos öltözet és nem kevés hozzáadott kencefice, adott esetben grafikai program általi beavatkozás is okozza az ismertetett hatások előidézését, az orvosi hozzáadott "értékről" nem is beszélve.

De akkor mégis milyen egy jó nő? Apró gondolatbeli utazást téve az elvontnak számító tudományok világába, a filozófia egy felosztás szerint 3 "jóságot" különböztet meg: gyönyörködtető (delectabile), hasznos (utile) és erkölcsileg helyes (morale) lehet az a bizonyos "bonum". Látható, hogy ennek mentén gyakran az első, gyönyörködtető értelemben szoktunk "jó nőkről" beszélni.

Itt van azonban az új év első napja, amelyet egybeírva egy ünnepnapot kapunk. Újévkor a keresztény világ Máriára figyel, akit talán túl könnyelműen magasztalunk az egekig, mintha valami szupernő lenne. Pedig ő csupán egy kamaszlány volt, amikor élete alighanem legfontosabb eseményei történtek. Nem kérdés számomra, hogy Mária a világmindenség legjobb nője, de nem "szuperképességei" miatt, hanem épp azért, mert alapvetően egy teljesen átlagos személyről van szó, akinek élete mégis a legjobb követendő példa lehet nőtársai számára (is).

Egy kamaszlányt érdemes magunk elé képzelni, aki még épp csak tervezgeti a felnőtté válás küszöbén a jövőjét, tizenévesen házasságra készülődik, mint megannyi kortársa. Ebben az álmodozós, korunk gimnazista lányaira jellemző korszakban ismerkedünk meg vele a Biblia közvetítésével. Egy átlagosnak tűnő nagylány, ifjú hölgy, messze nem átlagos értékekkel. Ahhoz, hogy karácsonykor, egy új év kezdetén – is – legyen mit ünnepelnünk, arra volt szükség, hogy Mária el tudja engedni a saját terveit, vágyait, és az Istentől kapott, mindenképp meglepő, megdöbbentő, biztosan nem könnyen elfogadható/feldolgozható küldetést bevállalja. Egy életen át. Ez a szimplának tűnő "igen", amit kimondott, szinte rendkívülinek számító hozzávalók nélkül aligha jöhetett volna létre.

Nyitottság, bátorság, bizalom, erős hit, elkötelezettség – nekünk vajon mennyi van raktáron ezekből? Egy 10-es listán hány pontot adnánk saját magunknak például bizalom terén? És mások mennyi pontot adnának nekünk? Hát a nyitottsággal hogy állunk? Bátorság? Elkötelezettség? Milyen erős a hitünk?

Mária igazi 10 pontos nő azokra az értékekre vonatkozóan, amelyek nem kopnak el az idő múlásával, amelyek örökké jónak számítanak – kétezer éve is így volt ez, a XXI. században sincs másképp.

Ez a kamaszlány ráadásul olyan jellemvonások terén mutat példát, amelyek egy hozzám hasonló, negyedik X-hez érkező férfi számára is követendőek. Aki jó ember – jó nő, jó férfi – szeretne lenni, annak hasznossági értelemben is jó, ha alaposabban megismeri és saját életében valóra váltja, megéli Mária lelkületét. Minél többen tennénk így, gyönyörködtető értelemben is annál jobb lenne abban a világban élni, amelyet ehhez az egyszerűségében is nagyszerű teremtéshez hasonló emberek alkotnak, formálnak.

Gégény István

(A nyitóképen a Názáreti Jézus című film egyik jelenete látható.)

süti beállítások módosítása