Radnóti Zoltán: Otthonukból elűzött gyerekek és asszonyok számára pihenést nyújtani nem bűn, hanem érdem
SZEMlélek 2017. október 15.

Radnóti Zoltán: Otthonukból elűzött gyerekek és asszonyok számára pihenést nyújtani nem bűn, hanem érdem

– Kérem, szóljanak, hogy nem is így gondolták ezt az egészet – kéri a rabbi a magyar politikusokhoz az erőszak ügyében írt levelében.

rabbi.jpg

– Divat lett az Önökkel szembeni kétségbeesett dühöt a publicisztikákban gorombáskodásban kiélni. Engem is elszomorít a hazám helyzete, de nem bántani szeretném Önöket, csak kérnék egyet-mást, amitől talán Önöknek is jobb lenne. Önök, okos emberként, pontosan tudják, mit jelent az, ha nagyhatalmú vezetők cinkosan helyeslik az erőszakot. Önök pontosan tudják, mit produkálhat a közbeszéd végzetes elzüllése, minden erkölcsi közmegegyezés felbomlása. Önök pontosan tudják, hogy erőszakkal fenyegetni, lincshangulatot teremteni nem veszélytelen – írja a 24.hu felületén közzétett "kérelmében" a zsidó vallási vezető, hozzátéve: önök mindezt nem akarhatják".

A teljes írás ide kattintva olvasható, az alábbiakban kiemeltünk néhány részletet.

Minden szempontból ellenőrzött, azaz törvényesen itt tartózkodó, otthonukból elűzött gyerekek és asszonyok számára pihenést nyújtani nem bűn, hanem érdem. Azt, aki szállást és ételt szeretne adni nekik, nem oké és nem támogatandó halállal fenyegetni, kocsija kerekét kiszúrni, ha mégoly átélhető félelem szüli is. (...) Baj és vészjel, ha felnőtt emberek rettegő, agresszívvá váló tömegei olykor képtelenek olyan alapvető emberi (erkölcsi) szintet elérni, amit már a nyolcéves kislányomnak is megtanítok, és ő megérti.

Azt szeretném kérni, hogy mindenki lásson “kivetnivalót” a fenyegetőzésben, a kezdődő lincshangulatban és az erőszakos bűncselekményekben; még akkor is, ha – szerencsére, ez alkalommal – nem jártak személyi sérüléssel.

Az erőszak jóváhagyása, támogatása minden erkölcsi megállapodásunkat megszegi. És ha ezt egy ország miniszterelnöke csinálná, akkor az erkölcsi és jogi normák felszámolására egyenesen a legfelsőbb helyről érkezne biztatás. Én békét álmodó magyar választópolgár vagyok. Jogom van szavazni, azaz választani 2018-ban. Többmilliónyi honfitársammal együtt Önök közül fogunk választani. De hogy bízhatnánk ezek után abban, hogy az állam továbbra is teszi a dolgát, meg fogja védeni a jogosan itt tartózkodókat, „őket” és minket?

Sosincs késő ahhoz, hogy korrigáljanak, higgyék el, rosszul gondolják, hogy már nincs visszaút, már túl messzire mentek. Mindig van. Önökre nagyon nagy feladat vár 2018-2022 között: eloszlatni honfitársaink mesterségesen is táplált félelmeit, és megszólítani bennünk mindazt, ami jó. Nem csak gyűlölettel lehet választást nyerni, és nem csak kemény kézzel lehet országot vezetni. Higgyék el, a jónak is van ereje.

Imádkozom Önökért.

(Forrás: 24.hu, fotó: HVG)

süti beállítások módosítása