Új magyar püspököket nevezhet ki a pápa
SZEMlélek 2017. szeptember 22.

Új magyar püspököket nevezhet ki a pápa

Folyamatosan zajlik a katolikus egyházban a megújulás, ez Magyarországra is igaz. Jövőre két megyéspüspök éri el a lemondás benyújtásának korhatárát, ennek okán összeállítást készítettünk a főpásztorok életkoráról.

2puspok.jpg

Jelenleg Beer Miklós az egyházmegyék élén álló püspökök között a rangidős, ugyancsak 1943-ban született Márfi Gyula - a veszprémi érsek ráadásul Ferenc pápával egyazon napon ünnepli születésnapját. Ők ketten 2018-ban érik el a 75 éves életkort, amely azt jelenti, hogy fel fogják ajánlani lemondásukat az egyházfőnek. Előfordul, hogy ezt követően 1-2 évig szolgálatban marad egy megyéspüspök, de az utódról lassan el kell kezdeni gondoskodni.

Éppen kettő segédpüspök van most a magyar püspökök közösségében - ha nem számoljuk Bíró László tábori püspököt és Cserháti Ferencet, a külhoni magyarok püspökét. Varga Lajos a Váci Egyházmegyében szolgál jelenleg, Snell György az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez tartozik. Ám Várszegi Asztrikkal együtt épp Cserháti Ferenc és Snell György áll a sorban következve legközelebb a 75 éves korhatárhoz.

puspoklista.jpg

Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező években új püspököket nevezhet ki a pápa a magyar katolikus egyház vezetői közé. 8 éven belül gyakorlatilag a hazai főpásztorok fele nyugdíjba vonulhat, nem sokkal később, 10 év múlva Erdő Péter bíboros is betölti a 75. életévét.

Érdeklődve, nyitott szívvel tekintünk a magyar katolikus egyház megújulása felé.

(Képek forrása: uj.katolikus.hu)

süti beállítások módosítása