Pár nap múlva vége a világnak. Már megint.
Gégény István 2017. szeptember 17.

Pár nap múlva vége a világnak. Már megint.

2017. szeptember 23-án eljön a vég, legalábbis ezt jósolják egyesek, mégpedig a Bibliára hivatkozva. De nem a Föld fog megállni, legfeljebb az ész.

0923.jpg

Ha már pletykálkodás vádja érte a SZEMléleket, igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, és egy valódi pletykát adunk közre. Nem poénból, hanem mert úgy tűnik, a fél világon elterjedt a hír, miszerint kezdhetünk búcsút venni az élettől. "Keresztények" ugyanis a Jelenések könyve sokak által ismert utalásaira hivatkozva felhívják az ilyen ijesztgetésekre fogékonyak figyelmét, hogy a Hold és a Nap is a Szűz csillagképpel randevúzik a jelölt napon, sőt, így tesz a Jupiter is, ami a Messiást jelképezné. Ez pedig – az önjelölt jósok szerint – egyértelmű üzenet: Krisztus visszatér, második eljövetele pedig maga a végítélet. Tehát...

Tehát az illetőket nem zavarja, hogy maga Jézus mondta: nem ismeri senki sem a napot, sem az órát. De az sem probléma a rémisztgetők számára, hogy – egyes források szerint – 12 évente előfordul hasonló bolygókonstelláció. Hogy nem csupán evilági zsurnaliszták látnak fantáziát a meseszerű elképzelésben, arra itt van két példa: egy magát "katolikusnak" nevező honlap és a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőivel valószínűleg semmilyen kapcsolatban nem álló "eucharisztikuskongresszus.hu" is nagyon várja, hogy legalább Ferenc pápa tűnjön már el a csudába (idézet utóbbi honlap szerkesztőjétől: "Lehet, hogy Bergoglio is tudja, hogy már nincs sok ideje gonoszságait bevégezni, és ezért kezdett eszeveszett kapkodásba? Hamarosan megtudjuk...")

Akik hajlamosak rá, hogy egy kicsit hinnének ennek a kitalációnak, azok kedvéért idézzük fel, hogy a Jelenések könyve, ahogy a Biblia megannyi fejezete tényleg tele van szimbólumokkal, ám azok értelmezése nem mesekönyvi szintű befogadóképességet igényel – tudományos megtámogatás nélkül könnyen tévútra vihetnek a mindenféle belemagyarázások. Számmisztika ide, vagy oda, nem a sátán "tulajdona" az a telefonszám, amiben szerepel a 666, ahogy a 777 numerikus karaktereket tartalmazó rendszámmal közlekedő autó sem a Szentháromságé, Matuzsálem sem élt nyilván 969 évig, a mennynek is aligha pontosan 144 ezer lakója lesz, hiába hirdetik ezt épp a Szentírás utolsó könyve alapján a "Jehova tanúi" közösség tagjai.

Akit ez sem győzne meg róla, hogy nyugodtan alhatunk szeptember utolsó napjaiban, az nézze át alaposan ezt a príma válogatást, amelyből kiderül: minimum száz "világvégét" túléltünk már. Az ezredforduló kapcsán kifejezetten sokan készültek a nagy gémóverre, de érdeklődés hiányában akkor is elmaradt.

Persze nem tudhatjuk, hogy nem épp 2017. szeptember 23-án (vagy, egyes változatok szerint onnan számítva 7 év múlva) ér-e véget az élet, az életünk. A lényeg, hogy nem tudhatjuk. És néha meg is tapasztaljuk, milyen jó, hogy nem tudunk mindent. Érdemes úgy élni, hogy bármikor készen álljunk számot adni az életünkről. Érdemes úgy élni, hogy elfogadjuk, megéljük a mai nap ajándékát.

KIEGÉSZÍTÉS

Értékes szakmai információkat kapott szerkesztőségünk a SZEMlélek egyik olvasójától:

"Szeptember 23-án nem történik meg a fentiekben leírt csillagállás az asztrológiai zodiákusban. Szeptember 22-én "randevúzik" a Hold a Jupiterrel (azaz, asztrológiailag: lép együttállásba), de a Nap ekkor még az előző zodiákusjegyben áll. A Nap október 24-én lép együttállásba (konjunkcióba) a Jupiterrel, de a Hold ekkor már a következő zodiákusjegyben áll.

Azaz: hármas együttállás nem valósul meg a három planéta között az ősz folyamán.

Továbbá: a Jupiter, az asztrológiai zodiákuson (azaz a tropikus zodiákuson) a Mérleg jegyében tartózkodik és nem a Szűz jegyében. A sziderikus zodiákuson áll a Szűz jegyében a Jupiter, de sziderikus zodiákussal az asztronómusok számolnak, és nem az asztrológusok.

Szeptember 23-án semmi lényeges jelenség nem történik az asztrológiai horizonton.

A Nap szeptember 22-én, greenwichi idő szerint 20 óra 02 perckor vált jegyet, de ekkor - az asztrológiai zodiákus szerint - a Mérleg jegyébe lép. Ezen ingresszió során sem a Nappal, sem pedig a Holddal nem kerül együttállásba.

A Hold a Jupiterrel ugyan tág együttállásban van (kb 5 fokos orbis mellett) de a Jupiter ekkor a Mérlegben, a Hold pedig a Skorpióban áll, így együttállásuk ún. mundán-konjunkció, de így csak egy távolodó félszextil fényszögkapcsolatuk van a Nappal a Hold pozíciója alapján, - ez azonban nem nevezhető "randevúnak", főként nem a Szűz jegyében.

Természetesen, ha valóban lenne együttállás a Nap, a Hold és a Jupiter között a Szűz jegyében, akkor sem lenne világvége.

(Ilyen hármas együttállás minden tizenkettedik évben megvalósulhat és az elmúlt évszázadok-évezredek alatt bizonyára sok százszor megvalósult. Világvége azonban - mint ismeretes - egyszer sem történt. ;-)"

süti beállítások módosítása