Veres András: Nem érzelmi alapon kell ezt a kérdést megközelíteni
SZEMlélek 2017. augusztus 30.

Veres András: Nem érzelmi alapon kell ezt a kérdést megközelíteni

– Érthetetlenül állok sokak megnyilvánulása előtt – fogalmazott újabb megszólalásában a lombikprogrammal kapcsolatos társadalmi vitát elindító győri püspök.

veresa.jpg

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke a Katolikus Rádiónak adott telefonos interjút augusztus 30-án, s úgy látja, a kialakult párbeszéd során a lényegi kérdésekről eddig nem esett szó. Ez pedig az lenne, hogy miért tiltja az egyház a mesterséges megtermékenyítést. Állítása a vonatkozó megszólalására elsőként rámutató, a vitát folyamatosan kísérő, a megértést elősegítő párbeszéd irányába terelő SZEMlélek esetében egyébként többszörösen nem áll meg.

A főpásztor megismételte: saját tapasztalata szerint nincsenek tájékoztatva a szülők, hogy mi fog történni a beavatkozás alkalmával.

Szerinte a helyzetben az egyik alternatíva a több gyermek vállalása, ugyanis "a nagycsaládok sajátos színfoltot hoznak az életbe".

Elmondása szerint "a lombikprogram nem kezeli a meddőséget, hanem túllép rajta". Rámutatott, hogy egy morálisan elfogadható megoldás, a NaProTechnológia "a meddőség gyógyítását tűzi ki célul". A szerinte hazánkban kevésbé ismert technológiát képviselő és oktató orvossal néhány napja készített interjúnk ide kattintva olvasható.

Szavai hatásáról így szólt: "szerettem volna, hogy fölfigyeljenek rá". De örült volna, ha a beszéd többi eleme – keresztény helytállás, tanúságtétel erősítése, ne adjuk fel keresztény identitásunkat – is a közbeszéd részévé válik. Úgy érzi, "valakik kicsit manipulálták is", hogy ne így történjen.

Szerinte hiányzik a társadalmi vitához szükséges szükséges higgadtság, s bízik benne, hogy rövid időn belül "ezek fognak felülkerekedni". Úgy véli, természetes, hogy a téma ilyen érzelmeket váltott ki.

– Tudom, érzem, lelkipásztorként tapasztalom, hogy ez nagyon mély érzelmeket érint, viszont nem érzelmi alapon kell ezt a kérdést megközelíteni, mert akkor sosem fogunk ebben egy magasabb erkölcsi szintre emelkedni. Azt gondolom, hogy mindenki, aki higgadtan tud, akar, mer erről gondolkodni, beszélni, azok az elkövetkező hetekben, hónapokban esetleg ki fogják tudni alakítani a tisztelettel bíró párbeszéd módját is – zárta gondolatait Veres András püspök.

süti beállítások módosítása