A legrangosabb állami kitüntetésben részesült Erdő Péter
SZEMlélek 2017. augusztus 20.

A legrangosabb állami kitüntetésben részesült Erdő Péter

A bíboros Vásáry Tamás zongoraművésszel együtt a Magyar Szent István Rend elismerést vehette át augusztus 20-án a köztársasági elnöktől.

erdo_szti.jpg

Az államfő a díjátadón elmondott beszédében hangsúlyozta, államalapító Szent István ünnepén azok vehetik át ezt az elismerést, akik megerősítik: emberként és magyarként is mindenkinek küldetése, hogy a maga egyedi teljesítményével, ötleteivel, elszántságával gazdagabbá tegye ezt a világot.

Áder János szerint Erdő Péter mindig a nemzet "pótolhatatlan méltóságát" szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére.

A köztársasági elnök úgy gondolja, hívőknek és nem hívőknek közös a felelőssége, hogy Európát és benne Szent István Magyarországát a maga egyediségében megőrizze, továbbá

a kölcsönös megbecsülés, a felebaráti szeretetet, a tisztesség, az igazságosság, az emberi méltóság értékeit érvényre juttassa.

Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozatok alapján Erdő Péter a Magyar Szent István Rend kitüntetést példaértékű egyházi szolgálata, a családok védelmében tanúsított következetes kiállása, nemzetközi szinten is kiemelkedő teológiai egyházjogi tudományos munkája elismeréseként vehette át, míg Vásáry Tamás kimagasló zongorajátékáért és karmesteri munkájáért érdemelte ki, amellyel egyedülálló módon gazdagította és népszerűsítette a magyar zeneművészetet.

(Forrás és fotó: MTI)

süti beállítások módosítása