Igaz, vagy hamis?
SZEMlélek 2017. június 20.

Igaz, vagy hamis?

Gianni Merlo, az olasz La Gazzetta dello Sport újságírója, egyben a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke július 16-i dátummal egy írást jelentetett meg a szervezet honlapján „A tiszta kommunikációért folytatott harc és a tényszerű újságírás az álhírek korában” címmel. A sportújságíró társadalomnak írta, de tanulságos mindenki számára. Ezért szeretném Önökkel megosztani.

hamis.jpg

A mai bizonytalan világban, ahol veszélyes – és nem csak verbális – háborús szelek fújnak, a mi munkánk még nehezebbé és kiszámíthatatlanabbá vált.

Az álhírek áradata a legnagyobb kihívás a szakmánk számára, mert szerzőik szándékosan igyekeznek manipulálni a valóságot és gyakran sikerrel. Meg kell találnunk a módját, hogy megvédjük magunkat! A hatalmon lévőknek nem érdeke, hogy ebben támogassanak minket, mert a nap mint nap hamis hírekkel gyengített hitelességű újságírás kevésbé veszélyes azokra nézve, akiknek titkolni valójuk van. A hatalmat és az azzal járó előjogokat manapság sokkal arrogánsabban védik meg, mint bármikor korábban.

Nem sok lehetőségünk van, hogy megvédjük az újságírás méltóságát, de nem szabad feladnunk, mert a társadalomban játszott szerepünk még mindig fontos! A véleménynyilvánítás szabadsága, és a hiteles tájékoztatás továbbra is a legfontosabb munkaeszközeink, még akkor is, ha időről időre újra kell értelmeznünk ezeket a fogalmakat.

A kulturális háttér, amiben felnövünk, csak egy ideig elég. Folyamatosan tanulnunk kell és frissíteni kell az ismereteinket. A kommunikáció mestereivé kell válnunk minden értelemben. Egyre kifinomultabb eszközökkel és módszerekkel kommunikálunk. De a mindenáron való hír és információ hajhászás sok újságíró fejében egyre nagyobb káoszt okoz. Ez a káosz nem a véletlen műve, szándékosság áll mögötte. Vannak, akiknek ez az érdeke.

Épp ezért kell még keményebben dolgoznunk a precíz, körültekintő és tényeken alapuló újságírás megóvásán. Nem könnyű feladat, mert a magasszintű újságírás komoly anyagi forrásokat igényel. A háttérmunka, az elemzés, az információ gyűjtés és ellenőrzés sok időt és nagy befektetést igényel. A sportújságírásban és a sportban különösen fontos az átláthatóság, a világos fogalmazás, mert ez a világ tiszta, egyetemes szabályokon nyugszik. Ha nincs meg ez a fajta átláthatóság, tisztaság, akkor búcsút inthetünk az önkifejezés szabadságának, annak minden formájában.

Mindezt egy olasz ember írta, de az üzenet számunkra is világos. Sportújságíróknak szól, de nyilván minden újságíró jól érti. Sőt, nemcsak az újságíróknak üzen, olvasóként is tanulságos.

Az újságírás manipuláció. Jó és rossz értelemben is. Lehet pozitív és negatív hatása is. Az újságíró-társadalom dolga, hogy a negatív manipulációt, a média hatalmával való visszaélést visszaszorítsa. Az olvasó dolga pedig az, hogy gondolkodva olvasson. Itt az ideje, hogy a mennyiségi információáramlásból elinduljunk a minőségi információáramlás felé. Írók és olvasók közösen.

gtg.jpgMár csak azért is közösen, mert manapság egyre inkább mindannyian írunk és olvasunk is. Itt az ideje a felelős írásnak a médiában, de a kommentekben, a posztokban, még az SMS-ekben is. És itt az ideje a felelős olvasásnak is, hogy ne váljunk az infókáosz áldozataivá.

Mindig tegyük fel a kérdést: Igaz, vagy hamis?

Gundel Takács Gábor

(Nyitókép: aipsmedia.com/Getty Images)

süti beállítások módosítása