A siket énekesnő üzeni: próbáld meg, ne add fel!
SZEMlélek 2017. június 08.

A siket énekesnő üzeni: próbáld meg, ne add fel!

Talán bizarrnak tűnhet a cím, pedig egy csodálatos történetről szól, amelyben van veszteség is, de a szív győzelme áll a középpontban.

mandy.jpg

Mandy Harvey különleges adottságokkal rendelkezik. Igen fiatalon kiderült róla, hogy tehetséges énekes válhat belőle, így kórusokban és zenei versenyeken is aktívan énekelt gyermekként, gimnazistaként a "Legjobb énekeslány" címet is elnyerte iskolájában.

18 éves korában azonban kerékbe tört – egy időre – a szépen formálódó karrier, ugyanis egy betegség miatt elvesztette hallását. Otthagyta épp csak megkezdett egyetemi tanulmányait, jelbeszédet kezdett tanulni, ám az igazi "különleges adottság" csak ezt követően bontakozott ki.

Mandy ugyanis nem adta fel. Édesapja és korábbi zenetanára hatására visszaengedte életébe a zene művelése iránti lelkesedést. Hallás nélkül szépen, mások számára élvezhetően énekelni majdnem lehetetlen. Ő ebbe a majdnembe kapaszkodott bele, és megtalálta a kiskapukat, amelyeken kemény küzdelmek árán áthaladva mégis énekesnő válhatott belőle, úgy, hogy eredetileg "csak" énektanár, kórusvezető szeretett volna lenni.

Olyan jól sikerült a zenéhez való visszatérés, hogy 2011-ben elnyerte a VSA's International Young Soloist Award nevű díjat, 2014-ben pedig koncertet is adott – addigra már három albuma jelent meg.

Hogy miként tud valaki hallás nélkül szépen énekelni, arra az idei fellépése világított rá: egy tehetségkutató műsorban lábbeli nélkül, a talpán át érezve a ritmust zenélt és énekelt, a hangok megformálásában izommemóriája segíti, míg a zsűri tagjaival jeltolmács segítségével kommunikált.

Ilyen előtörténet után majdnem mindegy, mit énekelt – már pusztán kiállása, bátorsága és előadásának színvonala az élő műsorba juttatta tovább. De a majdnem itt is fontos szerepet kap, ugyanis saját dalát adta elő, amelynek címe: Try (Próbáld meg). Arról szól, hogy van más választásod, mint nehézségekkel találkozva feladni a küzdelmet az álmaidért.

Saját szavai talán még a hangjánál is szebben csengenek:

Képtelen vagyok rá, hogy halljam a zene hangjait. De ha képes vagyok rá, hogy olyasmit hozzak létre a színpadon, ami segíthet neked, hogy élvezd a zenét, ami érzelmi élményt nyújt, ami lehetővé teszi, hogy a többiek átéljék, amiről én valaha álmodtam, ez nekem elég. Ha láthatom az álmom megvalósulását a hallgatóságom arcán, az boldoggá tesz.

Itt olvashatsz az életéről és missziójáról bővebben.

 

(Kép forrása: nobarriersusa.org)

süti beállítások módosítása