Miért sértegeti egy pap azt, akinek nem lehet gyermeke?
Gégény István 2017. június 08.

Miért sértegeti egy pap azt, akinek nem lehet gyermeke?

Hetek óta lelkesen terjesztik számosan azt a táblázatot, amiben "no kids" megjelöléssel szerepelnek európai államok vezetői. Talán nem tudják az illetők, de gyalázatos, amit művelnek.

may1.jpg

Bese Gergő római katolikus pap, a 777 blog szerzője nem egyszerűen megosztotta az említett táblázatot, hanem még cikket is kanyarított köré, "fejétől bűzlik a hal" kommentárral.

Csakhogy a listával több gond is akad. Az első, és legdurvább, hogy Theresa May, aki e sorok írásakor még Nagy-Britannia miniszterelnöke, s talán az is marad a mai választások után, nem úri passzióból, avagy holmi liberális, "életellenes" hedonizmustól vezetve nem szült gyermeket. Hanem azért, mert bár nagyon szerették volna a férjével, hogy másként legyen, nem áldotta meg az élet gyermekkel a házasságukat. Fájó szívvel, de elfogadták, hogy ilyen sors jutott nekik.

Ennek ismeretében bárki részéről hatalmas tapintatlanság, személyeskedő sértegetés abban a koncepcióban említeni Theresa May nevét, amiben a politikai propagandának felülők ezt teszik. Egy katolikus pap esetében ennél kicsit súlyosabb a helyzet, merthogy az ilyen személyektől épp a mások által okozott lelki sebek gyógyítását várná el, legalábbis remélné az ember.

Amellett, hogy mennyire övön aluli mások magánéletében vájkálni (a francia Emmanuel Macron feleségének ráadásul 3 gyermeke van) – és erre a magyar köztársasági elnök is felhívta nemrég nagy nyilvánosság előtt a figyelmet –, abba is érdemes belegondolni, hogy miféle családi élete lehet egy ország vezetőjének. Vajon mennyi ideje, figyelme jut a gyermekeire, hogyan tud teljes értékű apa, anya lenni egy ilyen ember? Óriási kihívás, amit biztosan páran meg is tudnak szépen oldali, de a Bese Gergő által példaként emlegetett magyar kormányfő, az ötgyermekes Orbán Viktor látványosan elkövette azt, amit egy szerető apa nem tesz meg a gyermekével. Azzal ugyanis, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnokságon maga mellé ültette az egyik fiát a VIP páholyban, olyan helyzetnek tette ki a fiatalembert, amit aligha kívánna saját gyermekének bárki. A sajtó emlékezetes "érdeklődése" teljesen reális következmény volt, ahogy a kommentelők reakciói legalábbis kiszámíthatóak, várhatóak voltak. A stadion lelátójának bármely más pontján nyugodtan helyet foglalhatott volna az egész család, teljesen korrekt dolog lett volna. De egy ilyen szituációba minimum hiba volt belevinni egy miniszterelnöknek a saját gyermekét. Felesleges másra mutogatni: a kormányfő apáé a fő felelősség.

A család intézményének jövőjét illető dilemmáról itt írunk, a gyermekvállalást ösztönző kormányzati akciótervről ebben a cikkünkben adtunk hírt.

Pont olyan gyalázatos egyébként egyes külföldi politikusok gyermekeinek létszámát listázni, mint, mondjuk, a "keresztény Magyarország" vezető politikusai és fő ideológusai közül csokorba gyűjteni azokat, akiknek kisiklott az első házassága. Több jelenlegi és korábbi miniszterünk, európai parlamenti képviselőnk mellett a kormánykommunikáció agytrösztje, vagy a film-, kaszinó- és egyébguru is ott szerepelne egy ilyen névsorban. De hiába állítanánk össze és terjesztenénk lelkesen ilyesféle listát, semmit nem tudnánk meg ettől az illetők belső vívódásairól, sebeiről, amelyek nem feltépésre, hanem begyógyításra várnak. Kinek miért nincs gyermeke, ki miért vált el? Nagyon személyes kérdések, amelyek mögött sorsok, küzdelmek, fájdalmak húzódhatnak meg.

gi_intro.jpgLehet, hogy fejétől bűzlik a hal, de annak az élőlénynek legalább van gerince. Ezúton elnézést kérek Theresa Maytől a személyét érő sértegetések miatt. Az elkövetők valószínűleg nem tudják, mit cselekszenek.

Gégény István

(Kép forrása: Wikipedia)

süti beállítások módosítása