Múlnak az évek: Sillye Jenő 70!
Gégény István 2017. május 14.

Múlnak az évek: Sillye Jenő 70!

Szép évfordulóhoz érkezett a hazai keresztény könnyűzene apostola. Több generáció nőtt fel dalain, erősödött hitében, avagy lépett be a "fény gyermekeinek" közösségébe.

jeno2.jpg

Se szeri, se száma a Kárpát-medencében azon együtteseknek, dalszerzőknek, akik az 1947 tavaszán született Jenő hatására fogtak gitárt, kezdtek maguk is hasonló szerzemények megalkotásába. Én is ebbe a körbe tartozom, s hálás vagyok, hogy közelről csodálhattam ennek a nagyszerű embernek a misszióját.

Sillye Jenő fehér holló a magyar könnyűzenei életben, hiszen menedzser nélkül futott be szép művészi életpályát, nem változtatgatta mondanivalóját, imázsát az aktuális trendhez igazodva, s egy szál gitárral ugyanúgy képes megérinteni a szíveket, mint nagyszínpadi koncertfelállással.

Évtizedek múltak, de Jenő maradt, ami volt, amely útra meghívta őt Teremtője: az evangéliumról, Isten szeretetéről éneklő dalnok. Tette ezt abban a korban is, amikor a börtönt kockáztatta kiállásával, s most, a szabad világban sem oldódott fel a divatos irányzatok, szabados gondolatok tengerében.

– Archimedes-i biztos alappont hol található – veti fel a kérdést egyik dalában szerzőtársa, Borka Zsolt. Hát, például Káposztásmegyeren, a panelrengetegben. Sillye Jenőhöz lelki értelemben órát lehet ugyanis állítani. A 70 évesen, nagyapaként is éneklő, a hit igazságait hirdető gitáros maga is a fény gyermeke. Amit életművével letett, olyan alapkő, amire bátran építhetnek az őt követők, a fiatalok, a jövő nemzedéke.

A kerek születésnapért hazai környezetben, a káposztásmegyeri Szentháromság templomban ad hálát a május 17-én, szerdán 19 órakor szentmise keretében az ünnepelt, aki mindenkit szeretettel vár erre az alkalomra.

Kedves Jenő! Isten éltessen sokáig közöttünk!

Gégény István

(Fotó: Lambert Attila)

süti beállítások módosítása