Henri Boulad: Megváltozott a véleményem
SZEMlélek 2017. május 01.

Henri Boulad: Megváltozott a véleményem

A nemrég magyar állampolgárrá lett jezsuita korábban bírálta Ferenc pápát. Immár másként látja a dolgot.

bouladfoto_1.jpg

Tévedésre bárki képes. E tévedését nyilvánosan belátni már sokkal kevesebb ember szokta, főleg a közismert személyek megszólalásaira jellemző az egyoldalúság. A SZEMléleken is megjelent egy terjedelmes interjú Henri Boulad szerzetessel, aki csodálja ugyan a pápát, de akkor még nem értett egyet vele.

És mi is képesek vagyunk tévedni: e bejegyzés korábbi változatában igyekeztünk a túlzottan tömör üzenethez értelmező megjegyzéseket fűzni, ám ezek nem voltak elég pontosak, félreértésekre adhattak okot. A precízebb kifejtés a cikk végén olvasható.

Henri Boulad esetében a fordulatot Ferenc egyiptomi látogatása hozta el – az ott élő jezsuita magyar rendtársával (aki magyarul is beszél) közölte új álláspontját, amelyet Sajgó Szabolcs saját közösségi oldalán hozott nyilvánosságra. A telefonhívás fő üzenete így hangzik:

Áldja meg Isten a pápának ezt a látogatását, teremjen sok jó gyümölcsöt! Elképzelhetetlen volt számomra, ami most történt. Hihetetlen, hogy a pápalátogatás 27 órája micsoda forradalmi változást indított el a keresztény-muszlim kapcsolatokban itt, Egyiptomban. Megváltoztattam véleményemet a pápával kapcsolatban. Úgy látom, az ő véleménye és gondolkodása is változott a migránsokkal kapcsolatban... És jobban értem a pápa korábbi gondolkodását is...

– Deo gratias! Imádkozzunk, hogy Isten az elindult jó megvalósítását általunk is tudja továbbvinni, mi is készek legyünk a jó, a jobb irányba változni – tette hozzá Sajgó Szabolcs.

Henri Boulad tömör üzenete számos kérdést nyitva hagyott, néhányan zavarosnak érzik a ki nem fejtett mondatok alapján, miben is változott meg a szerzetes véleménye. Nagypál Szabolcs katolikus teológus – aki korábban a SZEMléleknek is nyilatkozott az iszlámról és a kereszténységről – így összegezte a bejelentés lényegét:

1. A vallásközi párbeszédről a pápalátogatás hatására sokkal reménytelibben gondolkodik a jezsuita atya, és ennek örülünk.

2. A pápa véleménye a realitások felé tolódik a népvándorlással kapcsolatban, és ennek is örülünk.

3. A pápának a realitásokkal még nemigen számoló, korábbi véleményét (amely azóta szerencsére megváltozott) is jobban érti most a jezsuita atya, és ennek is örülünk.

4. Szó sincs arról, hogy a jezsuita atya óvatos, mértéktartó és bölcs véleménye bármit is változott volna a népvándorlással kapcsolatban – és ennek örülünk a legjobban.

süti beállítások módosítása