Miért olyan vonzó a kereszt?
Gégény István 2017. április 15.

Miért olyan vonzó a kereszt?

Húsvét kinek a nyúl, kinek a tojás ünnepe - a népszokások lehetnek szépek, közösségmegtartó erőt is adhatnak, de az igazi erőt valahol máshol érdemes keresni.

ker1.jpg

A kereszt - bármennyire divatos szimbólummá is vált - valójában amolyan fegyverként értelmezhető. Arra való, hogy megöljünk általa valakit. Modernebb változata az akasztófa, a villamos szék és társaik.

A keresztény Húsvét középpontjában a kereszt áll: az egyszerre gyilkos, ugyanakkor megváltást hozó eszköz. A testet megfeszítő, majd megüresedett kereszt.

Világszerte emberek milliói figyelnek erre a jelre, erre a paradoxonra, az életet hozó halálra.

Így volt ez Győrben is, ahol Nagypéntek estéjén keresztutat jártak százával a belvárosban, állomásról állomásra felidézve Jézus szenvedésének és halálának eseményeit. Az alábbi képek magukért beszélnek.

ker2.jpg

ker3.jpg

ker4.jpg

Ám nem csupán a kereszt üres, hanem a sír is. A feltámadásban csúcsosodik ki a világ megváltozása, amelyről Gundel Takács Gábor írt nagypénteki bejegyzésében.

gi_intro.jpgAhhoz, hogy eljöhessen a megváltás, szükség volt a keresztre is. Aki ezt megérti, megsejti, valószínűleg tudja maga is, miért olyan vonzó a kereszt, miért jó néha letérdelni, elfogadni a szenvedést az életünkben.

Gégény István

(További képek és beszámoló a győri keresztútról: Győr+)

süti beállítások módosítása