Herjeczki Kornél: A szeretet a legjobb befektetés
Gégény István 2017. március 25.

Herjeczki Kornél: A szeretet a legjobb befektetés

Március utolsó hetében több magyar nagyvárosban tart előadást Gary Chapman, a szeretetnyelvek modelljének kidolgozója. Műve hatásáról beszélgettünk a gondolatait idehaza elterjesztő Harmat Kiadó vezetőjével.

herjeczkikornel.jpg

Tavaly még a kiadót ünnepeltétek, idén az öröm átível Gary Chapman jubileumába. Ugye, tényleg van összefüggés a két évforduló között?
Valóban, tavaly a Harmat Kiadói Alapítvány a 25 éves születésnapját ünnepelte, idén pedig annak az évfordulóját ünnepeljük, hogy a legsikeresebb könyvünk, „Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva”, 25 éve jelent meg angolul. Mi pedig ennek magyar fordítását 15 évvel ezelőtt adtuk ki először, és azóta folyamatos rá az igény.

Aki nem ismerné Chapman nevét, az is bizonnyal hallott a szeretetnyelvekről, amelyek nektek köszönhetően váltak idehaza népszerűvé, érthetővé, alkalmazhatóvá. Milyen tapasztalatot gyűjtöttetek eddig, milyen hatása van a társadalomra az 5 sajátos nyelvre vonatkozó felismerésnek?
Nagyon jó érzés, amikor azt látom, hogy valaki a metrón ezt a könyvet olvassa, vagy akármilyen megnyilatkozásban úgy hivatkoznak a szeretetnyelvre, mint ami a legtermészetesebb alapismereteinkhez tartozna. Úgy látszik, mára sikerült áttörni egy olyan szintet, hogy sok esetben már nem arról kell beszélni, hogy létezik „szeretetnyelv”, hanem inkább arról, hogy hogyan lehet motiválni az embereket, hogy törekedjenek annak megfelelő használatára. Nem tudok elképzelni olyat, ami az egész társadalmunk gyógyulásához jobban hozzásegítene, mint azt, hogy emberi kapcsolatainkat jobban jellemezze a bizalom és a szeretet. Azt is látni kell azonban, hogy a szeretetnyelv csupán kommunikációs csatorna, és az elutasítást és gyűlöletet nem tudja szeretetté varázsolni. De akiben megvan a törekevés a szeretet kifejezésére, annak ez a szeretetnyelv-koncepció óriási segítség. A legtöbb segítséget a nagy szeretettöltéssel induló kapcsolatokban adhatja, például a párkapcsolatokban, ahol a kapcsolat elhidegülését a jól alkalmazott szeretet-kifejezésekkel meg lehet előzni.

Milliós nagyságrendben segített már ez a koncepció házasságok megmentésében. A társadalmi hatás tehát egyértelmű. Akinek a szeretettankja töltve van, mert otthon szeretik, az a munkájában is jobban teljesít. Az utóbbi pár évben Chapman társszerzőkkel együtt a szeretetnyelv koncepcióját kiterjesztette munkahelyi környezetre is. Ha tehát annak használata egy munkahelyen megvalósul, az kihat a magánéletre is. Lényegében az egész ébren töltött időnk lefedhető ezzel a koncepcióval.

gary2.jpg

Gary Chapman előadásaira már elfogytak a jegyek, de március utolsó szerdáján dedikálás során találkozhatnak még vele az érdeklődők. Mutasd be őt röviden, kérlek: mi lehet a sikere titka?
Minket is nagyon meglepett, hogy a jegyek ilyen hamar elfogytak. Budapesten például a Kongresszusi Központban egy ráadás előadást kellett szervezni, amelyre szintén rövid időn belül elfogytak a jegyek. Ezért gondoltunk arra, hogy egy dedikáló alkalmat is szervezünk neki az Alleeban, a Libri könyvesboltban, ahol egy rövid beszélgetés is lesz vele. Chapman magyar hangja Az 5 szeretetnyelv című hangos könyvön Süveges Gergő, most ő fog beszélgetni vele. A sikerének a titka? Talán az, hogy rátapintott valami elementáris, nagyon mélyen lévő általános emberi szükség, a szeretet megtapasztalásának kifejezésmódjaira. Mindannyian szeretnénk, ha szeretnének, és a szeretet olyan befektetés, amiből ha adok, nem lesz kevesebb. Mégis, sokszor félreértjük egymás szeretet-megnyilvánulásait, és ezeket segít helyre tenni, megérteni Chapman koncepciója. Mivel az emberi kapcsolatok összességében elmondható szerintem, hogy silányulnak, erre a szemléletre egyre inkább szükség van és lesz. Nekem nagyon nagy érték az is, hogy például a könyveiben az ismeretanyag komoly tapasztalati tények összegyűjtésén, kutatásokon alapszik, de ez nem marad a szakkönyvek magasröptű szintjén: népszerű, gyakorlatias módon van megfogalmazva, olyan lelkületbe ágyazva, amely a kiadónknak is nagyon fontos.

Szerinted mi a legfőbb üzenete Chapman munkásságának, aki nem csupán a szeretetnyelvekről írt?
Gary Chapman munkásságának a legfontosabb üzenetét abban látom, hogy az emberi kapcsolatokon munkálkodni kell, ha azt akarjuk, hogy azok tartalmasok és hosszútávúak legyenek. Valójában minden könyve ezzel kapcsolatos. Fogyasztói társadalmunkban az emberi kapcsolatok még törékenyebbek  ha nem vigyázunk rájuk, összetörnek. Fő üzenete, hogy előzzük ezt meg megfelelő hozzáállással. Ez a megelőző szemlélet a legfontosabb, de ha már baj van, akkor viszont ne adjuk fel, mert megéri dolgozni a kapcsolatok gyógyulásán. Ebben jelentenek nagy segítséget a könyvei, és látva ezt a nagy érdeklődést, kiadónk áprilistól, Chapman hazánkból való távozása után a könyveire épülő online és kiscsoportos tréningeket is el fog indítani, melyről az áprilistól működő honlapon lehet majd tájékozódni.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Képek forrása: parokia.hu, harmat.hu)

süti beállítások módosítása