Megmenthetőek-e még az óceánjaink?
SZEMlélek 2017. február 17.

Megmenthetőek-e még az óceánjaink?

Egyre kevésbé titok, hogy drámai mértékben pusztul bolygónk vízi élővilága. A folyamat egy különleges eszközzel fordítható meg.

ocean0.jpg

Ha az ember által okozott szennyezésektől szenvedő óceánok megmentéséhez keresünk eszközt, talán kevesen gondolnak a technológiai, szabályozási és egyéb lehetőségek mellett, avagy helyett fő eszközként egy igazán emberi megoldásra: az ökológiai sebet begyógyítani képes csoportok, szervezetek közötti párbeszédre. A Vatikán és az ENSZ meggyőződése szerint ugyanakkor ez lehet a megoldás kulcsa.

ocean1.jpg

Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ New York-i székhelyén felszólalt egy konferencia előkészítő bizottságának ülésén, amely a fenntartható fejlődés 14. célkitűzésével foglalkozik. Ez pedig az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások védelmére és fenntartható használatára irányul. A vatikáni képviselő felhívta a jelenlevők figyelmét Ferenc pápa Laudato si című enciklikájának arra a részére, amelyben a jelenlegi ökológiai válságról szól: a tengerek szennyezéséről, elsavasításáról, a víztartalékok csökkenéséről, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) elvesztéséről, a tengeri és part menti ökoszisztéma pusztulásáról. Ezekkel foglalkozik az ENSZ által erről a témáról elindított párbeszéd is. A dialógus alapját képező alapelvek: a teremtett világ tisztelete, a közjó, minden ember méltósága és a mindenkit megillető igazságosság.

ocean2.jpg

Auza érsek felvetette Ferenc pápa gondolatát a párbeszéd elindítására, amelynek célja a nemzetközi közösségen belüli közös álláspont és cselekvés elérése.

Az akcióterv vonja be a döntési folyamatba különböző szinteken a politika és a gazdaság, illetve a jog és a tudomány, a filozófia és a kultúra világát. Az etikai és vallási intézményeknek is adjon szerepet, mert az ökológiai problémák elleni küzdelemnek morális és spirituális dimenziója is van – figyelmeztetett a szentszéki képviselő.

ocen3.jpg

Egyetlen hiteles partnert sem szabad kizárni ebből a párbeszédből – hívta fel a figyelmet Bernardito Auza érsek.

(Forrás: Vatikáni Rádió, fotók: sprinterlife.com, designtoimprovelife.dk, www.sandyhooksealife.org)

süti beállítások módosítása