Képes-e tízezernyi fiatal békésen együtt szilveszterezni?
SZEMlélek 2016. december 31.

Képes-e tízezernyi fiatal békésen együtt szilveszterezni?

Idén Riga a "Bizalom zarándokútja" kezdeményezés újabb állomása, ahol a Taizé-i Közösség meghívására rengeteg fiú és lány imádkozza át magát az új esztendőbe.

riga1.jpg

A világ legnépesebb eseményei alighanem a keresztény ifjúsági találkozók - ha valaki tud róla, hogy a manilai 5 milliós létszámot meghaladta volna bármely rendezvény létszáma, írja meg nyugodtan hozzászólásban. A katolikusok világtalálkozói mellett rendszeresen rengetegen gyűlnek össze minden év utolsó napjában azok a keresztény fiatalok, akik alkohol, hullámzó színvonalú tévéműsorok, dáridózás vagy csapatós buli helyett elcsendesedve, Istenre figyelve tesznek pontot az egyik év végére, s ugyanezzel a lelkülettel indítják el az újabb naptári időszakot.

riga2.jpg

riga5.jpg

riga7.jpg

riga4.jpg

A találkozások, párbeszédek fesztiválja ez, ahol nem csupán imával, énekkel, elmélyülten telnek a napok, hanem egymással is megosztják gondolataikat, élményeiket a fiatalok. Természetesen magyarok is részt vesznek a mostani programon - egyikük, Nagy Bernadett küldött élményfüzért a helyszínről a SZEMlélek blog olvasóinak.

Amikor december 24-én este, 36 órányi buszozás után a holland Hanna és én Bruno Mars számokat kezdtünk énekelni, kimerült utastársaink nem értették, honnan szereztük az energiát. De mi tudtuk: végre Rigában vagyunk!

Mi minden történt azóta? Nagy élmény volt találkozni egy litván sráccal aki még sohasem hagyta el Litvániát ezelőtt. Most akkora csodálattal közeledik mindenkihez, hogy az igazán megható. A német résztvevők kissé mókásak: nagyon komplett felszerelésekkel érkeztek a találkozóra.

Már 2 napja próbálok találkozni egy Oroszországban élő ukrán barátnőmmel, de máig nem sikerült a nagy tömeg miatt. Ez eléggé elkedvtelenített, de végül ma délután összehoztuk. Találkoztam egy csapat lengyel fiatallal is, akik eltévedtek. Tőlem kértek segítséget, és melegen üdvözöltek, mikor mondtam, hogy magyar vagyok.

riga3.jpg

riga9.jpg

riga8.jpg

riga6.jpg

Az ősz folyamán a Taizé-i Közösség vezetője, Alois testvér az alábbi videóinterjúban válaszolt a SZEMlélek blog kérdéseire.

süti beállítások módosítása