Kiss-Rigó László: Képmutatóvá vált Európa kereszténysége
SZEMlélek 2016. december 28.

Kiss-Rigó László: Képmutatóvá vált Európa kereszténysége

A Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke szerint a kontinens "vidáman és dalova" halad saját öngyilkossága felé.

kissrigolaszlo.jpg

A 888.hu szerkesztőségének több tagja beszélgetett karácsony alkalmából a főpásztorral. A teljes cikk itt olvasható, alább néhány gondolatot kiemeltünk a püspök válaszaiból.

Nem indokolja, de részben magyarázza az ideológiai gyűlöletet és fafejűséget, hogy a vénnek mondott Európa kereszténysége, a kereszténység európai kiadása sok tekintetben képmutatóvá, farizeussá vált. Hitelesebben kellene képviselnünk, hogy mi a küldetésünk. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a keresztény gyökerek tudatosításában most már előrébb járunk. Van tehát remény.

...nagyon sokat köszönhetünk a kereszténységnek, még akkor is így van, ez, ha a mindennapokban nem tudatosul, vagy ha még hajlamosak is vagyunk erről elfelejtkezni. Mondhatjuk, hogy az európai kereszténység képmutató volt és ez jogos kritika részben, de ma azok kritizálnak minket a leghangosabban, akik a tizedrészét sem végzik el annak, amit tőlünk elvárnak.

Amikor bárki lehatárolja, hogy ki minősül jó kereszténynek, az sosem vezet jóhoz. Józanul kellene az evangélium szellemében szemlélni az egyháznak magát is.

Éppen karácsony kapcsán szerintem egy pozitív jelenségre figyelhetünk fel. Örülhetünk annak, hogy a karácsonyt szinte mindenki megünnepli. Egyáltalán nem vagyunk megsértve, mi tudatos keresztények, hogy más is megünnepli, olyanok is, akik nem szőröstül-bőröstül hívők. (...) aki nem hívő ember, aki nem vallásos, valahogy érdekes módon mintegy spontán ő is érzi, hogy valami történik, valami lejátszódik benne. Ne tagadjuk el, hogy még egy kis jó bennünk is van talán.

süti beállítások módosítása