Győzött a nyitott szív: menekülteket fogadott be egy magyar plébánia
SZEMlélek 2016. december 14.

Győzött a nyitott szív: menekülteket fogadott be egy magyar plébánia

Körmendre deponálták a bicskei menekülttábor lakóit, ahol emberhez méltatlan körülmények vártak rájuk. A helyi plébános pedig azt tette, amit Jézus is tenne a helyében.

December 13-án nyolc menekültet fogadott be Németh Zoltán plébános az egyházközség közösségi házába, adta hírül a Magyar Kurír portál. Ezeket az embereket a magyar kormány a zord idő ellenére sátortáborban helyezte el, végső bizonyítékát adva, hogy mit jelent az ő szemükben a "jó keresztény, jó magyar" kifejezés.

kormend.jpg

Hatalmas előrelépést jelent ez a plébánosi döntés - bár információink szerint 1-1 személyt más hívő közösség is befogadott már, de alapvetően a katolikus egyház eddig nem vállalt nyíltan ilyen "külön utat" az állammal szemben.

A menekültek helyzetéről a SZEMlélek blognak hónapokkal ezelőtt videóinterjút adott, Szíriát is megjárt Sári Gabriella szerzetes nővér és a jelenleg püspök nélküli Szombathelyi Egyházmegye kormányzója, Császár István tájékoztatta Németh Zoltánt. A helyzetet felmérve született meg a Magyar Kurír cikke szerint a döntés az átmeneti elhelyezésről. A befogadottak között vannak keresztények és muszlimok is.

– Pszichésen, testileg és lelkileg is kifáradtak – idézi a portál a plébánost, aki "az evangélium szelleme és Ferenc pápa útmutatása" szerint érezte fontosnak a segítségnyújtást.

A befogadás napján a városban tartott előadást Bíró László püspök, őt is tájékoztatták a kialakult helyzetről. Sikerült blogunknak elérni a helyszínen tartózkodó Sári Gabriella szociális testvért, aki későbbre ígért részletes tájékoztatást.

(Fotó: Bedőcs Gyula/Magyar Kurír)

süti beállítások módosítása