Íme a videó, amit letiltottak Franciaországban
SZEMlélek 2016. november 25.

Íme a videó, amit letiltottak Franciaországban

Mosolygós, boldog gyermekek, fiatalok, akikkel csak egy a "baj": Down-szindrómával születtek.

A francia állam letiltotta azt a kisfilmet, amelyben az értelmileg sérültek mesélnek arról, hogy ők is élhetnek boldog életet, mert az sértő lehet az abortuszon átesett nőkre.

A "Dear Future Mom" díjnyertes videó a francia Állami Tanács szerint "helytelen" képet mutat a Down-szindrómával élőkről, mert az lelkiismereti dilemmát okozhat azoknak a nőknek, akik abortálták a szindrómával diagnosztizált magzatukat. A televízió kereskedelmi szüneteiben csak hirdetések vagy a "közérdeket szolgáló üzenetek" jelenhetnek meg, ám videó esetében a Tanács ezt nem találja helytállónak, hanem inkább zavarónak tartja az érintett nők számára.

szem.jpg

A kisfilm 2014-ben készült a Down Szindróma Világnapjára. Fiatal felnőtteket és gyermekeket mutat be a világ több országából, akik anyanyelvükön szólalnak meg és Down-szindrómával élnek. Egy kétségbeesett, állapotos édesanyához intézik biztató szavaikat, hogy az ő gyermeke is lehet boldog, akkor is, ha sérülten születik.

1070002_adult-downs-syndrome-talking-to-carer-15.jpg

Szomorú, de nem meglepő, mondta a francia döntésről Joseph Kurtz püspök, aki korábban az amerikai püspöki konferencia elnöke volt. Ez egy olyan videó, amit mindenkinek látnia kell, ami leszámol számtalan régi és félrevezető sztereotípiával a Down-szindrómás emberekkel kapcsolatban, mondta a püspök, akinek személyes kötődése is van az üggyel: fivérét, aki szintén Down-szindórmás volt, 2001-ben veszítette el.

george-joseph-kurtz.jpg

Egy tanulmány szerint Franciaországban a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok több mint 80%-át elvetetik.

(breitbart.com)

(fotó: http://downegyesulet.hu/;pharmaceutical-journal.com; www.archlou.org) 

süti beállítások módosítása