Keresztényüldözésről szerveznének világkongresszust Budapesten
prunuscerasus 2016. október 21.

Keresztényüldözésről szerveznének világkongresszust Budapesten

Mit csinál az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság? Miért hozták létre? Miről álmodozik az élén álló Török Tamás? Most minden kiderül.

migrants_sa_d_germany.jpg

November elején kezdődik meg Irakban annak a középiskolának az építése, melyet a Magyar Katolikus Egyház gyűjtéséből (80 millió forint) és a magyar kormány támogatásából (120 millió forint) valósul meg. Az épülő intézmény az erbíli káld érsekség területén kap helyet, ahol középiskolás korú iraki és szíriai menekült diákoknak nyújtanak segítséget.

Az Aid to the Church in Need közreműködésével megvalósuló segélyezés egyik célja, hogy megtartsa a környéken élő keresztény lakosságot, kiknek száma jelenleg 200 ezerre tehető, ami elenyésző a korábbi keresztény népességhez képest (1947-ben 4,7 millió keresztény élt itt). Ami itt egy forint, az ott négy forintot ér, mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy csütörtökön tartott háttérbeszélgetésen. A helyi segítségnyújtást különösen indokolja, hogy helyben négyszerannyi rászorulót tudnak ellátni, lakhatást biztosítani (nem táborokban, hanem normál lakásokban, családi házakban), iskoláztatást megoldani, mintha Európában próbálnánk ugyanezt tenni, ugyanennyi pénzből. A szíriai újjáépítési alapba (Madad Fund) befizetett magyar hozzájárulás mértéke is jelentős: a franciákhoz, a finnekhez, a belgákhoz, a spanyolokhoz, a svédekhez és az angolokhoz hasonlóan hazánk is 3 millió euróval támogatta az újjáépítési munkálatokat, tette hozzá az államtitkár.

middle_east_christians.jpg

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság élén Török Tamás diplomata áll, aki kihangsúlyozta a beszélgetésen, hogy a hivatalt nem valami ellen hozták létre, hanem valamiért. Célja, hogy az üldözött keresztény közösségek tagjait helyben tudják segíteni, melynek nem csak a Rétvári Bence által említett oka van, hanem egyszerűen az évszázadok óta ott élő közösségek nem szeretnének eljönni lakóhelyükről, a keresztény közösségek vezetői pedig nem szeretnék a nyájukat elveszíteni, hanem helyben szeretnék tovább építeni azt.

A helyettes államtitkárság eszköztárában szereplő egyik legjelentősebb elem az ösztöndíjprogram lehet, amely üldözött keresztény családok gyermekeinek biztosít magyarországi továbbtanulást, összesen száz hallgatónak. Kiválasztásuk a vallási közösségek vezetőin keresztül történne közvetlenül, mert ők látják legjobban a helyi igényeket, hogy milyen tanulmányi területre lenne szükség. Török Tamás véleménye szerint elsősorban orvos- és mérnökképzésére lenne igény, de az ösztöndíjak sorsát a közösségei vezetőire bízzák. Az ösztöndíj program mellett dokumentumfilmeken, fotókiállításokon, kiadványokon keresztül szeretnék a személyes történeteket megismertetni.

A humanitárius segélyek koordinálásán kívül a hivatal célkitűzése, hogy többet mutasson meg abból, hogy mi történik ezekben a térségekben, a Közel-Keleten, Ázsiában, Észak-Afrikában, ahol a keresztényeket hitükért üldözik. Erkölcsi kötelezettségnek érzi Török Tamás, hogy munkájukkal a valóságot mutassák meg, hogy miért indult el az újkori népvándorlás. Elmondása szerint erre sokszor a helyi vallási vezetők is kérik, hogy az emberek figyelmét irányítsák a helyzetükre, mert úgy érzik, Nyugat-Európa cserbenhagyta őket, a távoli térségekben élő keresztényeket. Ugyanakkor az egyre jobban elhatalmasodó közömbösség ellen is tenni tud a hivatal, ami Európát és hazánkat egyre jobban jellemzi. Magyarország talán most szembesült először azzal, hogy ami a környező országokon kívül, például a Közel-Keleten történik, az is közvetlenül érinti országunkat, mondta a helyettes államtitkár. Azok a közösségek, folytatta, akiknek hasonlóak az értékeik, a családról alkotott képük, tehát ők is keresztények, azok közelebb állnak hozzánk bizonyos szempontból. Nem tudunk mindenkin segíteni, de próbáljuk megérteni az ő helyzetüket és próbáljuk először feléjük vinni a segítségünket, mondta az egykori olasz diplomata.

displaced-iraqi-christians.jpg

A helyettes államtitkárság honlapján két részből álló felületet terveznek, ahol az eddig nemzetközi szinten összegyűjtött tudás válik elérhetővé, illetve személyes tapasztalataikat osztják meg. Közvetlen eredmények, kapcsolatrendszer, külügyi információk lesznek elérhetők az oldalon, de megkeresésekre is röviden válaszolnak majd, ismertette a terveket Török Tamás.

A valóság megismerésében az üldözött keresztények sorsa, mindennapjai mutatnak a legtöbbet abból, hogy mi történik a térségben, miért kell menekülniük.

A mérsékelt muzulmánokat partnernek tekintjük, mondta Török Tamás, ezzel is erősítve, hogy valamiért dolgoznak, a cselekvés áll a középpontban, nem az ellenségeskedés.

- Azt látom problémának, hogy nagyon erős szélsőséges csoportok manipulálnak többségeket, saját vallási bázisaikat is akár, miközben Európában a közömbösség szintjei nagyon erősek, saját gyökereinkkel, saját kultúránkkal, saját identitásuk védelmével szemben. Mindenképpen fontos, hogy afelé is vigyen, hogy van mit megvédenünk, van, ami fontos érték, amire figyelni kell és védelmezni. – mondta a héten munkába állt helyettes államtitkár, akinek álma, hogy ne csak közösségi házak és iskolák épüljenek, hanem egy magyar misszió is induljon el a Közel-Keleten vagy Afrikában. Szakkollégiumok létrehozásával a fiatalokat is jobban bevonnák, akiknek gyakornoki lehetőségük lenne a helyettes államtitkárság munkájában. Ezzel hosszútávon cél, hogy olyan tanárokat képezzenek, akiknek speciális rálátásuk van a témára, amit továbbvisznek iskolákba és ráirányítják a figyelmet. Budapesten évenként megrendezett világkongresszust szeretnének a keresztényüldözés nemzetközi szakértői és vallási vezetők részvételével, ezzel a fővárost a téma „mértékadó központjává” kívánják tenni.

süti beállítások módosítása