9200 év házas tapasztalat
SZEMlélek 2016. október 17.

9200 év házas tapasztalat

Ennyi gyűlt össze vasárnap a Virginia állambeli Arlington templomában. A különleges ünnepen több száz ezüst- és aranylakodalmat ünneplő pár jelent meg.

A hosszantartó házasság volt a középpontban ezen a vasárnapon, amikor 150 pár a 25. évfordulót, 109 pár pedig az 50. házassági évfordulót ünnepelhette meg együtt a szentmisén és újíthatták meg házassági esküjüket.

gty_senior_couple_ll_110623_wg.jpg

Habár a házasság és a családi élet mindig is a katolikus egyház egyik fő pasztorális területe volt, mégis Ferenc pápa elmúlt 3 évnyi pápasága alatt kapott igazi figyelmet. Ennek egyik kézzel fogható eredménye az Amoris Laetitia apostoli kinyilatkoztatás, melyben a széteső házasságok és családok megerősítésére hívja a lelkipásztorokat a Szentatya.

Az ünnepi szertartást vezető Loverde atya 1999 óta szolgálta az arlingtoni közösséget nyugdíjazásáig. Beszédében beszámolt az egyik családnál tett látogatásáról, ahol az apa és férj a 2001. szeptember 11-én a Pentagonba becsapódó repülőgépen ült. Az özvegy minden fájdalma és szomorúsága ellenére mindig azt mondta, hogy nem tud haragudni Istenre. Férje halála előtt 29 évvel már egy repülőgép baleset két túlélője közt volt, ezért erre a 29 évre, mint Isten ajándékára tekint, amit házasságban élhetett le férjével, emlékszik vissza az asszony szavaira Loverde atya. Ez az asszony a hit példája, tette hozzá az idős atya. A szeretet a másikat helyezi a középpontba, folytatta, és észreveszi azt, hogy a másik ajándék számomra.

Köszönöm, hogy komolyan vettétek a hivatásotok. Arra biztatlak titeket, zárja gondolatait az atya, hogy tegyétek a szeretetet a világ kovászává, hogy átformálhassa a világot.

(cruxnow.com)

süti beállítások módosítása