Süveges Gergő: Valódi párbeszéd nélkül buták maradunk
prunuscerasus 2016. szeptember 20.

Süveges Gergő: Valódi párbeszéd nélkül buták maradunk

Az ismert médiaszemélyiség évek óta vezet beszélgetősorozatot a jezsuita Párbeszéd Házában. Populizmus, homoszexualitás, iszlám is volt már terítéken, de most magáról a párbeszédről beszélgettünk.

suvegesgergo.jpg– Mi a célja ennek a beszélgetősorozatnak?
– Amikor néhány évvel ezelőtt útjára indítottuk, akkor az volt a célunk, hogy olyan társadalmi kérdésekről tudjuk párbeszédet folytatni itt, a Párbeszéd Házában, amelyek érintik valamilyen módon a keresztény identitásunkat, gondolkodásunkat. Olyan témákat keresünk, amelyekben fontos lenne keresztényként is iránymutatást találnunk. Körülvesznek bennünket a viták, nézetkülönbségek, sokszor csak kapkodjuk a fejünket, és sokszor szeretnénk, ha a kereszténységünk és az istenkapcsolatunk felől megtalálnánk a helyes válaszokat bizonyos kérdésekre. Ezért olyan témákat keresünk, amelyek aktuálisak, benne vannak a közbeszédben, és amelyek kereszténységünkből kiinduló válaszokat is igényelnek. Így került már szóba például az iszlám kontra Európa téma, beszélgettünk egy alkalommal a homoszexualitásról, a homoszexuális házasságról és a különböző együttélési formákról, vagy éppen – a Trump-jelenség kapcsán – a populizmus térnyeréséről.

– Párbeszédeket indítotok a Párbeszéd Házában. Mit jelent számodra a dialógus?
– Gazdagabbá tesz. Ha csak a saját véleményemet hallom és csak olyanokkal vagyok együtt, akik az én véleményemet szajkózzák, akkor garantáltan buta maradok. Ha képes vagyok nyitottá válni arra, hogy más szempontjait is meghallgassam – nem kell, hogy egyetértsek velük, de legalább meghallgassam –, akkor biztosan gazdagodni fogok. Ha beszélgetünk, óhatatlanul olyan szempontokkal is találkozom, amelyek nekem nem jutnak eszembe. Micsoda nyereség ez! A gondolkodásom tágul, a világképem árnyaltabbá válik – és még az is lehet, hogy megalapozottabb döntéseket leszek képes hozni az életemben.

– Hogy látod, elegendő párbeszéd van most a világban?
– Vannak törekvések. Az a tapasztalatom, hogy az igazán fontos dolgok többnyire a komfortzónámon kívül történnek. Erőfeszítést kell tennem azért, hogy nyitott tudjak maradni – de megéri. Ezért is örülök annak, hogy ez a beszélgetősorozat fóruma lehet a párbeszédnek. Tudatosan törekszünk arra, hogy a legnagyobb tisztelet mellett tudjunk megjeleníteni ellentétes álláspontokat.

– Mit gondolsz a média szerepéről az álláspontok megismerése kapcsán?
– Szinte csak azt halljuk, szinte csak arról tudunk, szinte csak az jut el hozzánk, amit a média felerősít. Miközben a média nem egységes, monolit tömb, hanem sokféle vélemény kereszteződése és kakofóniája. Akkor tudok ebben jól tájékozódni, ha minél több ágát megismerem, és értő módon, átgondolva összevetem a „hozott anyagot” a saját tapasztalatimmal és értékrendemmel.

– Milyen téma lesz soron legközelebb?
– Legutóbb a Jezsuita Menekültszolgálat franciaországi vezető házaspárja volt a vendégem, és már készülünk a következő beszélgetésre. Figyeljük a híreket, és ha a mi szempontunkból is fontos vita indul a közbeszédben, akkor gyorsan reagálunk.

(Beszélgetőtárs: Harazin Dorottya / Fotó: Erdélyi Gábor)

süti beállítások módosítása