Kivételes esetben áldozhatnak az elváltak?
SZEMlélek 2016. szeptember 14.

Kivételes esetben áldozhatnak az elváltak?

Az Amoris Laetitia, Ferenc pápának a családban megélt szeretet öröméről szóló apostoli buzdítása vitát indított el az elvált, újraházasodott katolikusok kapcsán, akik – az egyház korábbi tanításai szerint – nem járulhattak szentáldozáshoz. Egy argentin püspökök által írt útmutató értelmezése szerint az idén kiadott dokumentum lehetőséget ad arra, hogy bizonyos feltételek esetén ők is részesüljenek a szentségben. S hogy mit reagált erre Ferenc pápa?

kezek.jpg

- Az útmutató nagyon jó és tökéletesen elmagyarázza az Amoris Laetitia VIII. fejezetének mondanivalóját. Nincs más értelmezése. Biztos vagyok abban, hogy sok jóhoz vezet majd. Az Úr jutalmazza meg lelkipásztori szeretetetek erőfeszítéseit! – írta Ferenc pápa válaszul az elkészült 10 pontos útmutatóra. A Buenos Aires-i lelkipásztori régió (ahol Argentína lakosságának 40%-a él) képviselőjének, Sergio Alfredo Fenoy püspöknek címzett levelében azzal folytatta az egyházfő, hogy ez a lelkipásztori szeretet vezeti a papságot arra, hogy elinduljanak és találkozzanak azokkal, akik távol vannak és akikre rátalálva elindulhatnak a befogadás, a megkülönböztetés és az integráció útján az egyház közösségébe.

A szeptember elején elkészült útmutatót az argentin püspökök a helyi papok számára készítették. Céljuk, hogy választ adjanak azoknak, akik tanácsért fordultak hozzájuk az elváltak és újraházasodottak helyzete kapcsán.

Egyes értelmezések szerint az Amoris Laetitia ajtót nyitott a szentségek felvételére, ami összhangban áll az egyház irgalmas Istenről való tanításával. Mások szerint bár ajtót nyitott, de az egyház azon tanításával ellentmond, miszerint a házasság szentsége felbonthatatlan.

Eddig az alapvető információk a Cruxnow cikkéből, amely teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. Úgy tudjuk, ez az első nyilvánosságra került dokumentum, amelyben Ferenc pápa megerősíti az úgynevezett Családszinódus résztvevőinek kétharmados többsége által elfogadott záródokumentum alapján készült buzdításában foglalt kritikus részletet. A Vatikáni Rádió híradása a témáról itt érhető el angolul.

Kétségkívül vita zajlik a témában a katolikus egyházon belül, ugyanakkor fontos tény, hogy a szentségekhez járulás valóban kivételes esetekben, feltételekhez kötötten engedhető meg. Szeretnénk teret biztosítani blogunkon a minél gazdagabb teológiai reflexiónak, ezért a következő időszakban igyekszünk több hozzáértő személyt megszólaltatni a változásról.

Az Amoris Laetitia nyolcadik fejezetének elemző bemutatása a Magyar Kurír hírportálon olvasható magyar nyelven.

süti beállítások módosítása