Egy muszlim építtetne kopt keresztény templomot Egyiptomban
SZEMlélek 2016. szeptember 06.

Egy muszlim építtetne kopt keresztény templomot Egyiptomban

Az egyiptomi parlament egyik muszlim vallású képviselője benyújtotta az első kérelmet új keresztény templom építésére, melyet a múlt héten meghozott, sokat vitatott törvény tesz lehetővé.

A múlt héten elfogadott törvény, melynek célja, hogy könnyebbé tegye a templomok építését és felújítását, igen éles vitákat váltott ki az egyiptomi parlamentben.

b10ed3d2-c534-4a0e-a571-bb666597c700.jpg

Az indítványozó, a muszlim vallású El-Badri Ahmed Deif az egyiptomi parlament független képviselője. Szeretné, ha a történelemben is nyomot hagyna azzal, hogy a fordulópontot jelentő új törvény életbe lépése után először egy muszlim vallású kezdeményezi keresztény templom építését Egyiptomban. E kérvény célja, hogy a bizalom új hídjai épüljenek a muszlimok és a keresztények közt és elősegítse Egyiptom nemzeti egységét, mondta Deif.

Az új templomot Salam városába tervezik (nevének jelentése: béke), amely az egykori kopt ortodox pátriárka, III. Shenouda pápa szülőhelye is. Deif úgy nyilatkozott róla, mint egy nagyszerű és szerény emberről, aki 41 éven át volt a kopt ortodox egyház vezetője, olyan viharos korszakok alatt is, mint Gamal Abdel-Nasser vagy Hosni Mubarak elnöksége. Salam városában több mint 5 ezer keresztény él, akiknek szükségük van egy templomra, tette hozzá a képviselő. Szeretném, lenne egy hely, ahol ezek a kopt emberek gyakorolhatják a vallásukat, folytatta, és azért is, hogy a település szülöttje, Shenouda pápa nevét maradandóvá tegyük az utókornak.

pope101.jpg

Margaret Azer, kopt parlamenti képviselő és az emberjogi bizottság elnöke szerint Deif indítványa egy nagyszerű kezdeményezés egy olyan muszlim képviselőtől, aki egy kopt keresztények által nagyszámba lakott terület kormányzói testületéhez tartozik.

Az indítványt a tartomány kormányzójának jóvá kel hagynia 4 hónapon belül.

(christiantoday.com)

süti beállítások módosítása