Roger testvér befejezetlen levele
SZEMlélek 2016. augusztus 16.

Roger testvér befejezetlen levele

2005. augusztus 16-án bekövetkezett erőszakos halálával véget ért a Taizéi Közösség alapítójának földi élete. Aznap még üzenni szeretett volna valamit, ám a mondat félbemaradt.

roger0.jpg

Halálának napján Roger testvér magához hívott egy testvért és így szólt: „Pontosan írd le ezeket a szavakat!” Hosszú csend következett, próbálta megfogalmazni a gondolatait, és így folytatta: „Amennyiben közösségünk megteremti az emberiség családjában annak a lehetőségét, hogy szélesebbre tárja…” Itt elhallgatott, a fáradtság erőt vett rajta, és nem tudta befejezni a mondatot - emlékszik vissza arra az utolsó napra utódja, Alois testvér.

Roger testvér éppen 11 éve nem él közöttünk földi értelemben, mondata azóta is befejezetlen. Mégsem állítható, hogy ne folytatták volna emberek milliói a szélesebbre tárást, nyilvánvalóan a béke, a kiengesztelődés kapujára vonatkozóan.

roger3.jpg

A közösség alapítóját mennyei születésnapján tőle származó idézetekkel köszöntjük:

"Evangéliumában Szent János három szóban fejezi ki tündöklő megérzését Istenről: Isten a szeretet. Ha csak ezt a három szót megértjük, már messze juthatunk. Nagyon messze."

"Hogyha lehet az emberek között megértés, kezdd el magadnál, és kötelezd el magadat arra, hogy minden képességeddel megértsd a másik embert!"

"Csatold le a szegények és kizsákmányoltak bilincseit, s majd csodálkozva tapasztalod, és teszel bizonyságot arról, hogy a feltámadott jelei feltűntek már ezen a világon! Oszd meg javaidat, hogy nagyobb igazságosság jöjjön a világra! Ne tégy senkit áldozattá! Mindenki testvére, testvér mindenki számára, megkülönböztetés nélkül: ez légy Te, és indulj azokhoz, akiket lenéznek és kitaszítottak!"

"…mindannyiunkban az egyház és Krisztus szentsége tükröződik vissza. Sohasem alkotunk semmit egyedül. Isten mindig megelőz bennünket az eseményekben. Isten nyitja meg az utat. Emberi szokás (az egyházban, de kívüle is), hogy alapítók után kutatunk, pedig mindig Isten rakja le az alapot. Istentől jön a fénysugár, nem az ember ragyogásából…"

roger2.jpg

"Töviseink ellenére mi is örömöt szeretnénk sugározni másoknak. Nem akármilyen örömöt, hanem annak az élménynek az örömét, hogy Krisztus minden embert egyetlenként szeret."

"Aki úgy dönt, hogy szeret, és ezt az életével mondja el, szembe találja magát az egyik legnehezebb kérdéssel: hogyan enyhítsük a közel és távol élő emberek szenvedését és fájdalmát?"

"A kiengesztelődésért és a békéért való fellépés belső harcot feltételez, és ez nem a könnyebbik út. A könnyebbik úton semmi maradandót nem lehet létrehozni. A közösségi lelkület nem naivságot, hanem a szív kitárulását és mély jóindulatot jelent, a gyanúsítást pedig figyelmen kívül hagyja."

roger1.jpg

"Az imádság nem távolít el attól, hogy törődjünk a világgal. Ellenkezőleg: nincs nagyobb felelősség az imádságnál! Minél egyszerűbben és alázatosabban imádkozunk, annál inkább képesek leszünk szeretni, és ezt életünk által kifejezni.”

süti beállítások módosítása