Változik a SZEMlélek, hogy még jobb legyen beszélgetni egymással
SZEMlélek 2016. augusztus 11.

Változik a SZEMlélek, hogy még jobb legyen beszélgetni egymással

A fejlődés feladatokkal jár. Egy blog esetében például az ismertebbé válás új helyzet elé állítja a szerkesztőket. Keressük az utat, keresd velünk te is!

Egyre többen figyelnek ránk, ez a fokozott érdeklődés pedig próbára teszi az általunk fontosnak tartott korrekt párbeszéd biztosításának lehetőségét. A vélemények mennyisége mellett azok minősége is igen változatosan árad felénk, s bizony, van az a határ, amelyet minden szerkesztőség meg kell, hogy húzzon saját értékrendje szerint. A mi küszöbünk ott található, ahol az ellenvélemények bátran beférnek, a támadások, a párbeszédet ellehetetlenítő megnyilvánulások viszont kívül maradnak.

beszel.jpg

Arra törekedve, hogy továbbra is megfelelő keretet biztosítsunk a dialógusok számára, néhány napja bevezettük az előmoderációt a blog rendszerén belüli hozzászólásoknál. Máris tapasztaljuk ennek pozitív hatását, hiszen miközben lecsökkent a túlpörgött kommentáradat, a beérkezett hozzászólások stílusa, tartalma többségében teljesen elfogadható. Maga az előmoderáció alkalmazása tehát a jelek szerint önmoderáció felé terelgeti azokat, akik eddig kevésbé kontrolláltan nyilatkoztak meg.

Olyan hozzászólásoknak nincs helyük a jövőben az oldalon, amelyek:
- személyeket sértegetnek,
- durvák, gyalázkodók, obszcén stílusúak,
- "kisregények", amelyek túl hosszú terjedelme nem teszi lehetővé a gördülékeny reagálást (javasoljuk az 1000 karakteres korlát tiszteletben  tartását, de rugalmasak leszünk),
- a katolikus tanítást félremagyarázzák.

Az első három pont nyilván világos. Az utolsó esetben üdvözlünk minden más világnézetű, más felekezetű személytől érkező észrevételt, ám ha például valaki azt állítja, hogy a II. Vatikáni Zsinat tanítása ellenkezik a katolikus hittel, netán olyat írna bárki, hogy a pápa az egyház ellensége, ilyen támadó hozzászólásokat törölni fogunk.

Arra is tekintettel leszünk, ha egy bejegyzéshez kapcsolódó dialógus kiüresedik, jellemzően két fél adok-kapok kommunikációjává válik. Ilyenkor, ahogy eddig is, nem elsősorban törlünk, hanem felfüggesztjük a további hozzászólási lehetőséget.

A szabályok tisztázásával együtt valamennyi korábban kitiltott felhasználói név blokkolását feloldottuk - tiszta lappal indulhat mindenki, az előbbiek ismeretében.

Bővülő csapatunk továbbra is igyekszik tanulni a tapasztalatokból, a bloggal együtt fejlődni. Köszönettel fogadunk építő kritikai észrevételeket, amelyek segíthetnek egymás véleményének megismerésében. A blog működésével kapcsolatos észrevételeket nem hozzászólásban, hanem ezen a felületen várjuk.

Értékes párbeszédeket kívánunk!

süti beállítások módosítása