Nincs püspöke, de van vezetője a Szombathelyi Egyházmegyének
SZEMlélek 2016. augusztus 03.

Nincs püspöke, de van vezetője a Szombathelyi Egyházmegyének

Veres András távozásával megüresedett a főpásztori szék, s egyelőre nem tudni, meddig marad fenn ez a helyzet. Az egyházmegyét Császár István korábbi püspöki helynök vezeti jelenleg, egyházmegyei kormányzóként.

Ritkán fordul elő, hogy püspök nélkül maradjon egy egyházmegye - ha így történik, talán leginkább haláleset lehet az ok. Most az a sajátos helyzet állt elő, hogy Veres András, a magyar püspökök testületének elnöke a Győri Egyházmegye élére került, utódját viszont még nem nevezték ki. Az Egyházi Törvénykönyv azonban az ilyen helyzetek kapcsán is rendelkezik, s ennek megfelelően a Tanácsosok Testülete egyházmegyei kormányzót választott, miután a Szentszék nem jelölt ki ilyen személyt. Császár István, korábbi általános helynök vezeti mostantól további intézkedésig az egyházmegyét, miután megválasztását elfogadta.

csaszar.jpg

Császár István a Szombathelyi Egyházmegye közlése alapján 1968-ban született Szentgotthárdon, 1995-ben részesült a papszentelés kegyelmében. Újmisésként Körmendre került káplánnak, ahol 12 évig szolgált ebben a funkcióban. Ez idő alatt kapcsolódott be Brenner János boldoggáavatási ügyébe, jegyzőként. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével általános helynökké nevezte ki. E feladata mellett 2010 és 2012 között Szombathely-Kámonban, 2012 októbere óta a Székesegyházban plébános.

Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik, kivéve azokban a dolgokban, amelyek természetüknél fogva vagy a jog előírásai miatt ki vannak véve a hatásköréből. Az egyházmegyei kormányzó feladata akkor ér véget, amikor az új püspök birtokba veszi az egyházmegyét. Egyéb esetben csak a Szentszék mozdíthatja el, vagy önként lemondhat.

(Fotó: martinus.hu)

süti beállítások módosítása