Lengyel főrabbi: zsidók, védjétek meg az üldözött keresztényeket!
SZEMlélek 2016. augusztus 03.

Lengyel főrabbi: zsidók, védjétek meg az üldözött keresztényeket!

- A holokauszt idején csendben hallgatott a világ. Az erre való emlékezés és fájdalom az, ami ma a zsidókat cselekvésre kéne hogy ösztönözze, hogy megvédjék az üldözötteket, különösen a keresztényeket - mondta Michael Schudrich rabbi, Lengyelország főrabbija.

- Az elmúlt 2 ezer évben a zsidóság megtapasztalta az üldöztetést és a népirtást, ám ma sokkal több támadás éri a keresztényeket a hitük miatt - mondta a főrabbi.

cdd96c1a7c65243ae49a45fafe762eda_640_0_0_0.jpg

- Számomra ez azt a fájdalmat jeleníti meg, amit a zsidók a mai napig nem hevertek ki a világ rettenetes hallgatása felett. A holokauszt alatt nem mindenki, de a többség hallgatásba burkolódzott. Számomra ez azt is jelenti, hogy nekünk kell az elsőknek lenni, akik kiállnak, az elsők, akik felkiáltanak és azt mondják: nem!

- Birkenauban állva egyszerűen nincsenek szavak. Csendben vagyunk, és ez arra tanít, hogyha majd a kapu másik oldalára jutunk, ha kijutunk Birkenauból, akkor életünk többi napján felkiáltsunk és küzdjünk minden igazságtalanság ellen - mondta Schudrich rabbi Ferenc pápa július 29-ei látogatásának apropóján.

A katolikus egyházfő csendben imádkozott a haláltábor több helyszínén, ahol több mint 1 millió zsidót öltek meg a nácik, 23 ezer roma, 15 ezer szovjet hadifogoly és több ezer különböző nemzetiségű lengyel állampolgárral együtt. Auschwitzban lelte halálát Szent Maximilian Kolbe atya, lengyel ferences szerzetes és Edith Stein, zsidó filozófus is, aki áttért a katolikus hitre, majd kármelita nővérként halt meg.

poland-pope_horo-e1469810245730.jpg

Schudrich rabbi a történelem bizarr fordulatának nevezte, hogy jelenleg több támadás éri a keresztényeket, mint a zsidóságot. Hozzátette, hogy bár a keresztények üldözése körül nincs akkora hallgatás, mint a zsidó holokauszttal történt, de nincs elég felkiáltás sem körülötte.

süti beállítások módosítása