Jézusom, hogy nézel ki?!
SZEMlélek 2016. június 08.

Jézusom, hogy nézel ki?!

Jézus-képe a legtöbb embernek van. Egyesek szerint Ő volt Buddha vagy Krisna, vagy esetleg Krisna volt Jézus, vagy Ő volt az Univerzum küldötte, vagy egy földönkívüli.

Van, aki szerint csak egy kitalált vallás kitalált figurája, míg több nemzet is a maga szülöttének vallja. Az interneten böngészve émelyítő és színes cukorkákat falhatunk, ha jól össze szeretnénk zavarodni Jézusban, és bizony, a Szeretet tanaiban is.

Fizikai képében a Közel-Kelet napsütötte táján, hófehér európainak megmaradt, fazonra nyírt szakállú, égszínkék szemű Jézus a legelterjedtebb. Biztosan azért volt kék a szeme, mert az Égből jött, és ugye az is kék. Kinézete annyira fontos, mint sarujának márkajelzése. Persze hívők és hinni vágyók - ám ezen szándékukat nyíltan tagadók - szeretnek elveszni a részletekben. Ez azért is jó, mert addig nem kell az Egésszel foglalkozni. Amíg az ember kételkedik, addig sem kell komolyabb erőfeszítést tenni a Szeretetért. Addig is lehet mindig hivatkozni egy elméletre, igemagyarázatra, egy magas rangú egyházi vezető személyes véleményére. Annyira könnyen le tudunk csúszni a lényegről, végtelen számú dolgot találva, miért nem jó, amit valaki jól csinál, miért és hogyan kéne azt máshogy csinálni.

Biztos, ami Krisztus, a legjobb, ami az emberiséggel valaha történt, az a Jézus 1.0 letöltése. A második eljövetel mindaddig várathat magára, míg a 2000 éve zajló telepítés végre be nem fejeződik. Aki unalmasnak tartaná az Evangéliumokat olvasni, vagy magát a Szentírást, annak szívesen ajánlom ezt a szót mélyebb értelmezésre: SZERETET.

olel1.jpg

Eltűnődve rajta csodálatos mélységekig juthatunk, s még az is előfordulhat, hogy erős vágyat érzünk a hozzánk legközelebb élő vagy álló emberi lény lendületes megöleléséhez. Igyekszem kerülgetni a nagy tudású Biblia-magyarázókat és lelkem mélyéből tiszteletben tartani azoknak a sokdiplomás modern farizeusoknak a Jézusos meggyőződéseit, akik minden kétséget kizáróan élőben hallhatták a Mestert, mi több, talán ők vizsgáztatták teológiából. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy mi szükség ekkora apparátusra annak a hihetetlenül egyszerű dolognak a kivitelezéséhez, ami ebben az egyetlen mondatban csúcsosodik ki: ”Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!”

Persze olvastam én is, hogy Jézus 12 éves korától 30-ig több nagyon komoly iskolát is végzett, majd summa cum laude vizsgázott Isten és Ember szakon a Világ Egyetemen. Mikor valakinek minden elméletre válaszul van még egy a tarsolyában, akkor nekem rögtön az ősbűn jut eszembe. A tudás fája. Valóban úgy tapasztaltam eddigi életem során, hogy minél több elméletet szív magába az ember, annál nagyobb eséllyel képes eltávolodni önmagától, a világtól és másoktól.

Engem leginkább a Szeretet gyakorlata érdekel. A kedvenc gondolatom, amire a saját életemet is felfűztem, a következő: hogyan tudnék minél hatékonyabban minél több szeretetet adni a világnak? Ami ugye engem is emel, épít, megtart és állandó örömben virágoztat. Ezért voltam idősek otthonában segédápoló, ezért lettem postás is.

Azokhoz írnék most, akik velem együtt belefáradtak a sok magyarázatba, elmélkedésbe, gondolat-narkózisba, akik nem kívánnak a több ezer, magukat egyháznak valló, másokat kirekesztő gyülekezetbe tartozni, és nagyon unják már, hogy mindenki tudja a tutit. Nem kell azt tudni. A „tuti” Isten maga, nekünk pedig az maradhat, ami miatt a másik felé fordulunk, ami miatt közelítünk egymáshoz, ami miatt jó együtt lenni, és amiért megszülettünk, ami életünk célja. A szívet melengető, azt soha cserben nem hagyó, a minden embert felemelő és ami minden tettünket nyíltan vagy rejtetten, de mindig motiváló "valami", melyet így szoktunk odaadni: Szeretlek.

Szőke Tibor

süti beállítások módosítása