Nem mese: a Walt Disney segíti az egyház kommunikációs reformját
Gégény István 2016. május 06.

Nem mese: a Walt Disney segíti az egyház kommunikációs reformját

A Vatikán Televíziós Központjának korábbi igazgatója szokatlannak tűnő helyről kért segítséget a megújuláshoz.

Dario Edoardo Viganò maga közölte, hogy az egyházi kommunikáció reformjához a Walt Disney szakembereihez fordult. - Az a fő célunk, hogy az evangélium és a pápa, illetve munkatársainak üzeneteit eljuttassuk az emberek szívéhez - fogalmazott április végén az immár a vatikáni Kommunikációs Titkárságot vezető lelkipásztor.

dis.jpg

Az újonnan létrehozott szervezeti egység prefektusa jelezte: várhatóan 2018-ig tart az új kommunikációs modell kialakítása, amelynek mentén minden vatikáni orgánum (TV, rádió, Twitter, web) egységes koncepció alapján közölné a napi híreket, az adott felület sajátosságaihoz igazodva.

Jelenleg bő 650 személy dolgozik az egyház központi kommunikációs csapatában, beleértve a Vatikáni Rádió, a L'Osservatore Romano szerkesztőségét is. Dario Edoardo Viganò jelzése alapján visszafogják majd a kiadásokat és a szerkezeten is egyszerűsítenek, így optimalizálva a működést. Nyilvánvalóan meg kívánják szüntetni az olyan duplikálásokat, mint a pápai beszédek lefordítása, amelyet jelenleg a rádió és az újság munkatársai is elvégeznek, külön-külön.

A prefektus a Szent Kereszt Egyetem által újságírók és egyházmegyei szóvivők számára szervezett szemináriumon azt is elmondta: a reform célja olyan új kommunikációs rendszer megalkotása, amely aktuális témákra válaszol, szem előtt tartva a digitális világ, a közösségi média valóságát, multimédiás, multikulturális és többnyelvű szempontokat is figyelembe véve, mindeközben azonban nem megfeledkezve a szegényekről, a rászorulókról.

süti beállítások módosítása