Ezért nem néznek horrorfilmet az apácák
Gégény István 2016. május 03.

Ezért nem néznek horrorfilmet az apácák

Erős cím. Biztos lesz, aki bulvárt kiált, pedig egy domonkos nővér egészen konkrétan megadta a választ a fel sem tett kérdésre.

Mintegy tíz évvel ezelőtt akadt némi vitám katolikus és protestáns újságírók egy csoportjával. A felvetésem ugyanis, miszerint az egyházi szemmel "ellenségesnek" tartott lapok bármikor képesek lennének pozitívan írni vallási témákról, csupán kellő hírértékkel bíró, szakmai értelemben minőségi alapanyagok kellenének ehhez, szinte köpönyegszaggatással felérő felhördülést váltott ki. Épp a Népszabadságra mertem utalni, "de hát fiatal, majd rájön, kinövi a naivitást", hangzott a mentegetésnek szánt felelet.

Kollégáimra azóta alaposan rácáfolt az élet: a legutóbbi érdekes és korrekt írást Szerzetestrendek címmel tette közzé az említett napilap.

domonkos.jpgA domonkos nővérekről szóló cikk hitelesen, noha a külső, laikus szemlélő megközelítéséből mutatja be a kihívásoktól sem mentes, Istennek szentelt élet mindennapjait, amiből azt is megtudhatjuk, hogy a közösség a látszólagos elzártság ellenére halad a korral. Saját Facebook oldaluk van, sőt, egy televízió is helyet kapott a kolostorban, noha nincs túl sűrűn bekapcsolva.

- Horrorfilmek nézése nem lenne kompatibilis az életmódunkkal - a címben idézett gondolat Mirjam nővértől származik, aki szerint az ima sokszor pihentetőbb bármi más rekreációs tevékenységnél.

A szerzetesnők többségének van diplomája, követik a híreket, a menekültkérdés terén is igyekeznek képben lenni. Élelmiszerek és tisztítószerek mellett kozmetikumokat is vásárolnak, futnak, pingpongoznak.

Sok érdekesség megtudható még a cikkből, amit eredeti lelőhelyén lehet teljes terjedelmében elolvasni.

(Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság)

süti beállítások módosítása