Lekerült a kereszt egy magyar templomról, megijedtek a lakók
Gégény István 2015. december 09.

Lekerült a kereszt egy magyar templomról, megijedtek a lakók

Budapest egyik római katolikus templomának csúcsáról egy ideje hiányzik a korábban ott álló feszület. Utánajártunk a plébánosnál az esetnek, aminek semmi köze a népvándorláshoz, annál inkább a szélsőséges időjáráshoz.

Érdekes információ jutott el a SzemLélek bloghoz, amely a norvégiai, olasz és egyéb nemzetek körében felmerülő, túlzottan toleránsnak tűnő kezdeményezések fényében talán annyira nem is meglepő. Hiányzik ugyanis a főváros XX. kerületében álló Szent Erzsébet templom tetejéről a kereszt, holott nemrég még ott volt. Az „ott” nem akármilyen jelentőséggel bír, hiszen egy nagyjából 55 méteres toronyról van szó, vagyis a környéken lakók nem tudják nem észrevenni. A hiányát sem. Úgy tudjuk, a helyiek megijedtek, hogy muszlimok fogadására készül a helyi egyházközség, ez állhat a kereszt eltávolításának a hátterében. Pedig dehogy. Az igazság kiderítése nem igényelt hatalmas erőfeszítést, csupán a legilletékesebb személyt, a plébánost kellett megkérdezni.

templomkereszt.jpgValahogy így néz ki most az érintett templom, de nemsokára új keresztet kap a torony

– Nemrég nagy vihar volt Pesterzsébeten, amely a templomunk tornyát is megrongálta. Sajnos a kereszt tartószerkezete megsérült, maga a kereszt olyan károkat szenvedett, hogy már nem tudjuk használni, újat kell készíteni – reagált Czap Zsolt a SzemLélek blog megkeresésére. A torony tetőzetének javítása hamar megtörtént, néhány gerendát és tetőfedő elemet kellett helyreállítani. A kereszt esete azért bonyolultabb, mert a gyártás mellett akad még egy kihívás: a felhelyezés. A bő félszáz méteres magasság ugyanis meghaladja az emelőkosaras daruk kapacitását, csak speciális daru és azzal felemelt kosár jöhet szóba.

Egy szó, mint száz, a kereszt „eltűnésének” semmi köze az Európába áradó tömegekhez. A plébános eleve nem ért egyet az ilyen jelképeltávolítással, de nincs is szükség még csak a felvetésre sem, hiszen hazánk nem célország az érintettek számára. – Magam is segítettem, ahol tudtam, többször kint voltam a pályaudvarokon, amikor összegyűlt rengeteg ember, eközben érdekes személyes tapasztalatokat gyűjtöttem – teszi hozzá Czap Zsolt.

A helyi pletykák felmerülése meglepte a plébánost, hiszen a templomba járó hívek pontosan ismerik a kereszt-ügyet. Bárki más ugyancsak első kézből szerezhetne tőle információt – ehhez elég bekopogtatni a plébániára.

süti beállítások módosítása