Megszólalt a megvert fotós: így zajlott a röszkei csata
Gégény István 2015. szeptember 20.

Megszólalt a megvert fotós: így zajlott a röszkei csata

Mint ismert, több külföldi újságírót is őrizetbe vettek a magyar rendőrök, előtte többüket fizikailag is bántalmazták a hatóság emberei. Egyiküket megkérdeztem, hogyan zajlott az esemény az ő szemszögéből.

Warren Richardson ausztrál fotóriporter is ott volt a szerb határon, amikor a sajtóban rendre előkerülő röszkei incidens történt. Nem csupán látta, de le is fotózta, amint egy súlyosan beteg lányt vitt oda az édesapja a nem átlagos rendőrökből álló sorfalhoz, megkérvén őket, kaphasson sürgősen ellátást. Ekkor vita bontakozott ki, mert semmiképpen nem mehetett volna a lánnyal egyetlen hozzátartozója sem. Azt nem tudja megmondani, hogy pontosan ez a szituáció váltotta-e ki a támadást, de közvetlenül egymás után történt a két esemény. A sajtósok ekkor a családra figyeltek, nem a tömegben tartózkodtak, hanem előttük. Amikor megindult egymással szemben a két tábor, a médiamunkások megpróbáltak ugyan elmenekülni onnan, de elsodorta őket az emberáradat.

wr1.jpg(Fotó: Warren Richardson. A kép nem továbbközölhető.)

A fotóriportert ezek után a fején ütlegelték az egyenruhások. Amint a verése közben a kezében lévő fényképezővel készített kép sejteti, ezek nem véletlen eltalálások, hanem célzott, direkt a fejre mért ütések lehettek. Amint az egyik egyenruhás abbahagyta, egy másik folytatta a verését (szintén a fején), noha a menekültektől jól megkülönböztethető ruhában volt. Sajtóigazolványát a mellényzsebénél hordta, a piros PRESS felirat egyértelműen látható volt.

wr2.jpg(Fotó: Warren Richardson. A kép nem továbbközölhető.)

Az ausztrál fotós szerint az "átlagos magyar rendőrök" a kritikus szituáció ellenére is kedvesek, empatikusak voltak a helyszínen. A bántalmazója kapcsán Warren Richardson kéri, ne haragudjunk az illetőre, mert nyilván azt hiszi, ő ezáltal rendesen végezte a munkáját.

A mellékelt képeket kizárólagos felhasználási joggal bocsátotta a SzemLélek blog rendelkezésére a fotóriporter.

süti beállítások módosítása