"Szégyenkeznünk kell, amiért 500 évig gyaláztuk egymást"
SZEMlélek 2017. május 13.

"Szégyenkeznünk kell, amiért 500 évig gyaláztuk egymást"

Az ökumenizmus egyik legjelentősebb szakértője újszerű szempontokat javasol a reformáció katolikus megközelítéséhez.

neuner.jpg

Peter Neuner, a müncheni egyetem nyugalmazott dogmatikaprofesszora szerint történelemformáló folyamatot indított el Luther, aki a katolikus teológus szerint a keresztény hagyomány kiemelkedő tanúja. A téma szakértőjével a Magyar Kurír készített interjút, ami ide kattintva olvasható teljes terjedelmében. Néhány érdekes gondolatot idézünk a beszélgetésből az alábbiakban.

Fontos megjegyezni, hogy az evangélikus egyház nem 1517-től számítja a létrejöttét. Apostoli egyháznak tartja magát, mivel üzenete az apostolok igehirdetéséből ered. Éppen ezért az evangélikus egyháznak nem könnyű meghatároznia, hogy mit is ünneplünk, mire emlékezünk most. Véleményem szerint nagyon jó megoldás született erre a kérdésre Németországban, ahol arról állapodott meg katolikus részről Reinhard Marx bíboros, evangélikus oldalról pedig Heinrich Bedford-Strohm püspök, hogy egy Krisztust a középpontba állító ünnepet rendeznek. Katolikusként is kijelenthetünk legalább annyit: Luther segített bennünket abban, hogy a Krisztusról szóló üzenettel új módon szembesüljünk.

Azért mindenképpen szégyenkeznünk kell, hogy ötszáz éven keresztül harcoltunk egymás ellen, és azért is, mert gyaláztuk egymást. Reménnyel az tölthet el bennünket, hogy ma már sokkal igazságosabb és méltányosabb ítéleteket tudunk alkotni, mint ötszáz évvel ezelőtt. A katolikusok mindig azzal vádolták Luthert, hogy szerinte egyedül a hit a fontos, ezért a jó cselekedetek és a felebaráti szeretet nem számít semmit. Ez egy tévedés volt, mert Luther hitfogalmához eleve hozzátartoznak a cselekedetek, az ő felfogásában a hit a tettekben ölt testet.

Az iszlám nem egységes egész, nagyon sokféle áramlata létezik. A muszlimok az imádság kezdetén Isten irgalmasságához fordulnak, vagyis ez nagyon lényeges eleme a hitüknek. Ugyanakkor vannak kisebb csoportok, melyek mást helyeznek gondolkodásuk középpontjába, ám azt nehéz eldönteni, hogy őket vallási vagy inkább politikai meggyőződés vezérli. Ettől függetlenül kötelességünk, hogy párbeszédet folytassunk az iszlámmal, hiszen nemcsak az iszlám sokrétű, de formáit tekintve a kereszténység is. Hogyha muszlim terrortámadásra kerül sor, akkor Németországban ettől a legtöbbet a muszlim gyülekezetek szenvednek.

(Kép forrása: herder.de)

süti beállítások módosítása