Magyar ruhát visel Krisztus Brazíliában
SZEMlélek 2016. december 30.

Magyar ruhát visel Krisztus Brazíliában

2016. december 30-án piros, fehér és zöld színeket ölt magára Rio De Janiero ikonikus szobra. Ennek kapcsán összeszedtünk néhány érdekes tényt a Corcovado hegyen álló Megváltóról.

redentor01.jpg

Ha innen nézzük, kereszt, ha onnan, ölelésre kitárt karok - a világ hét új csodájának sorába is felvett gigantikus szobrot az egész világon ismerik. A magunk mögött hagyott év utolsó előtti napján a magyar zászlót "ölti magára" az alak, ugyanerre várhatóan augusztus 20-án is sor kerül majd. Amíg a fényfestés révén néhányan hazánk és a kereszténység kapcsolatára figyelnek majd, bemutatjuk a szobor kevéssé ismert arcát.

Így festett a fényfestés:

redentor001.jpg

Hatalmas, de nem a legnagyobb

Rio emblematikus szobrának magassága 30 méter (plusz 8 méter a talapzat), szélessége pedig 28 méter, a közel azonos értéket talán kevesen tippelték volna meg emlékezetből. Mint ahogy azt sem könnyű elhinni, hogy a Cristo Redentor csupán az 5. legnagyobb Krisztus szobor a világon. A teljes szerkezet 1145 tonnát nyom, a fej ebből 30 tonnás, a kézfejek egyenként 8 tonnával készülnek ölelésre.

redentor1.jpg

Kápolna és rejtett járatok

Az 1926 és 1931 között épített szobor aljában 2006-ban kialakítottak egy kápolnát, ahol akár esküvőket is lehet tartani. Az odajutás persze tartogat némi kihívást a násznépnek, akik közül nem is sokan férnek be a helyiségbe. A szobor tetejéig is fel lehet jutni, mégpedig odabent, lépcsőkön keresztül. A két kézfejhez is vezetnek járatok.

redentor3.jpg

Titkos üzenetek

A szobor alapanyaga megerősített beton, ám a tervezők féltek, hogy az akkoriban újdonságnak számító anyag nem adná vissza kellőképpen Krisztus alakjának letisztultságát. Ezért sima felületű, háromszög alakú szikladarabokkal fedték be a teljes szobort, 6 millió ilyen egységet használtak fel a borításhoz. Egyes lapok hátára rövid szövegeket véstek a munkások, így valódi titkokat rejt a hatalmas szobor.

redentor2.jpg

Nem most először kap fényfestést

A párizsi terrortámadások után francia trikolór színekkel világították meg a hatalmas alakot, emellett többször öltött már magára brazil színeket a Megváltó szobra. Sőt, a legutóbbi brazíliai futball világbajnokság idején a tornán szereplő összes nemzet zászlószínei megjelentek a szobron. A színfestés rekordját e téren alighanem a 2013-as Ifjúsági Világtalálkozó hozta el, akkor ugyanis 150 országot próbáltak megjeleníteni valamiképpen a szobron. A zárókép mutatja, miként sikerült kivitelezni a szándékot.

redentor5.jpg

redentor4.jpg

redentor6.jpg

redentor7.jpg

süti beállítások módosítása