Örökre megpihent a magyar szerzetes, aki Ferenc pápa lelkivezetője volt
SZEMlélek 2021. február 13.

Örökre megpihent a magyar szerzetes, aki Ferenc pápa lelkivezetője volt

Jálics Ferenc sokak életét vitte közelebb Istenhez a szemlélődő imamód gyakorlatának kifejlesztésével.

jalics_1.jpg

Bár egész életútja távol állt a harsányságtól, a február 13-án hajnalban elhunyt jezsuita vált korunk egyik leghíresebb magyar szerzetesévé. Még a Két pápa című mozifilmben is említést nyer, mint az a személy, aki miatt az aktuális egyházfőnek, Ferenc pápának oka lehet lelkiismerete megvizsgálására, ami akár bocsánatkérést is eredményezhet. Ennek hátteréről ezt a cikket ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Jálics Ferenc nem őrzött haragot egykori lelki gyermekével szemben, pedig legalábbis

felmerül Jorge Mario Bergoglio közvetett felelőssége abban, hogy a magyar szerzetest megkínozták, közel fél évig bekötött szemmel, ágyúgolyóhoz láncolva tartották fogva egy börtöncellában.

A magyar szerzetes ragyogó személyiségét jól jellemzi, hogy ezt a szenvedést a jó győzedelmeskedésére használta fel: megpróbáltatásai hatására fejlesztette ki azt a szemlélődő imamódot, amely több generáció tagjai számára vált világszerte az egészen személyes istenkapcsolat éltető forrásává.

Ha életművét egyetlen tárggyal kellene szemléltetni, nem lenne nehéz dolgunk. Íme:

imazsamoly.jpg

A jezsuiták hazai honlapjának emlékidézése szerint Jálics Ferenc nemhogy megtört volna a pszichés és testi fenyegetettség hatására, épp ellenkezőleg: „földolgoztam életem több traumatikus élményét. Előtte volt egy enyhe depresszióm – ez ott elmúlt. Az őrök meg nem tudták mire vélni, hogy nem esünk kétségbe, nem ordibálunk, hanem Jézus nevét ismételgetjük és meditálunk."

Az 1950 óta szerzetesrendje kérésére kiküldetésben, misszióban külföldön élő jezsuita 2017-ben, 90 éves korában költözött vissza Magyarországra. Rendtársai szerint idehaza

a belső csend és az örökös jelenlét jellemezte életét.

Szentségekkel megerősítve adta át lelkét Teremtőjének.

Összeállította: Gégény István

(Képek forrása: jezsuita.hu)

süti beállítások módosítása