Jogszerű, de embertelen
SZEMlélek 2021. február 11.

Jogszerű, de embertelen

Szerzetesrendek kampányolnak Ausztria-szerte a menekült családok kitoloncolása ellen.

szerk_3.jpg

Több tucat férfi és női szerzetesrend, plébániai közösség, a tiroli és az ausztriai szerzetesközösségek konferenciája, valamint salzburgi egyetemi hallgatók is csatlakoztak ahhoz a plakátkampányhoz, melyet egy dél-tiroli székhelyű, ferences lelkiségű női apácarend (Terziarschwestern) indított el a szerzetesek világnapján.

Azt mondják, a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjára eső ünnep nemcsak a megszentelt élet örömére és szépségére kell, hogy felhívja a figyelmet, hanem a teremtett emberi élet méltóságára is.

A szerzetesek ezért egyként álltak be Alexander van der Bellen szövetségi elnök elhíresüt mondata mögé, mely a plakátokon is szerepel: "Nem tudom és nem akarom elhinni, hogy olyan országban élünk, ahol a gyerekek kitoloncolása valóban szükséges".

"A politikának természetesen jogszerűen kell eljárnia, de minden lehetőséget meg kell ragadni, mikor a jogot a fenyegetett gyermekek és fiatalok javára lehet értelmezni és alkalmazni. Summum ius, summa iniuria, azaz a legteljesebb mértékben érvényre juttatott jog vezet a legnagyobb mértékű jogtalansághoz - szól az antik világból ismert alapelv, mely arra emlékeztet bennünket, hogy minden egyes esetet ki kell vizsgálni, mert a törvény betűinek puszta követése igazságtalansághoz vezethet" - állapították meg Pauline Thorer nővér és Raimund Schreier apát, a szerzetesrendek konferenciájának elöljárói.

A szerzetesközösségek támogatják Hermann Glettler innsbrucki megyéspüspök régóta hangoztatott követelését is, mely szerint azokat a családokat, melyek már megkapták a menekültstátuszukat, azonnali hatállyal humanitárius segítségben kell részesíteni, és el kell őket szállítani a Leszboszon és a többi görög szigeten lévő menekülttáborokból.

Az egyik dél-tiroli szerzetesnővér, Elisabeth Pauer még egy "aktuális Magnificatot” is írt a kampány támogatására.

Magnificat 2021, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén:

Egy apáca a mennyek lajtorjáján:
Isten valóságát állítja
a hétköznapok realitásával szembe:
Emberség vagy hatalmi politika?
Tettei, mint Mária éneke:
Letaszítja trónjukról a hatalmasokat,
a kicsinyeket pedig felmagasztalja.
Karjával megerősíti a felhívást,
hogy meg ne feledkezzenek
karja erejéről,
mely hatalmas dolgokat visz végbe.
Hogy az Ő ígéreteihez hű maradjon,
a szerzetesnővérnek föl kell emelnie,
amit a valóság talaján
eltipornak a kerekek:
„Nem tudom és nem akarom elhinni, hogy olyan országban élünk,
ahol ez (gyerekek kitoloncolása) valóban szükséges".
Magasztalja lelkem...

Fordította és összeállította: Herbert Dóra és Sáhó Eszter

(Forrás: ordensgemeinschaften.at, tertiarschwestern.at, nyitókép: tertiarschwestern.at)

süti beállítások módosítása