Súlyzókkal gyógyítja egy roma pap a karanténkórt
Gégény István 2021. február 01.

Súlyzókkal gyógyítja egy roma pap a karanténkórt

Depressziós, kütyüfüggő fiataloknak és elhízott paptársainak is segítő programot hirdetett a példamutató Orsos Zoltán katolikus lelkipásztor.

01.jpg

Egy plébánia épületébe belépve joggal lepődünk meg, ha az egyik ajtó felett nem a pápa, Szűz Mária, netán valamelyik szent képe függ, hanem Arnold Schwarzenegger kigyúrt képe tekint le ránk a magasból. Celldömölk-Alsóság egyházközsége kivétel, nem véletlenül. Az ajtón belépve a helyiség méreteihez képest gazdagon felszerelt edzőterembe érkezünk, ahol ottjártunk napján az egy négyzetméterre jutó fitnesz világbajnokok száma minden elképzelhető mértéket felülmúlt.

Nem valamiféle gyúrós álomba csöppentünk január 30-án: ez az izomszagú, tabumentes valóság, amely azt üzeni, hogy hiába pap az illető, ő is átélhet lelki válságot (ugye, D. Tóth Kriszta?), a testedzés sportként való űzése pedig se nem luxus, a legkevésbé ördögtől való tevékenység, hanem a teljes embert szem előtt tartó, szó szerint karban-tartó segítő foglalatosság is lehet belőle.

– Az imaéletem is jobb lett, megszűnt a depresszióm, leadtam sok felesleges kilót, az edzéseknek köszönhetően jobban érzem magam, kiegyensúlyozott lettem, ezt a hívek is érzékelhetik

– nyilatkozta saját kálváriájáról és kínzó terheitől való megszabadulásáról értékmagazinunknak Orsos Zoltán, akit olvasóink már ismerhetnek egy közelmúltbeli interjúból, valamint a SZEMlélek friss interjúkötetéből és ünnepi videójából is.

Ők voltak jelen a testépítő szakma képviselőjeként a celldömölki rendezvényen:

Lakatos Mihály testépítő világbajnok, Európa-bajnok, Zoltán atya személyi edzője

Dr. Liszli Erika fitnesz naturál világbajnok, olimpiai bajnok, Európa-bajnok

Bogáti Árpád testépítő világbajnok

Pápai Renáta fitnesz világbajnok, Európa-bajnok (a lánya judo ifjúsági magyar bajnok)

Szabó Judit fitnesz versenyző

Becs László magyar válogatott amerikai-futballista

Egyáltalán nem titkolja, hogy pár éve mélyponton volt papként az élete, de trénerének köszönhetően talpra állt, most pedig további szakértők bevonásával országos programot állított össze. A kezdeményezés célja egyrészt

a járványhelyzet miatt válságba került, kényszerű szobafogságban tengődő fiatalok kimozdítása negatív állapotukból testi és lelki edzéssel, de ugyanilyen fontos a kevéssé elismert, ám egyre inkább felismert probléma, a más okból hasonló problémákkal küzdő papok felkarolása.

A zászlóbontó sajtóeseményen megszólalt Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki a nemrég elhunyt, Gulágot megjárt Olofsson Placid szerzetes örömolimpiáját ajánlotta a mostani programmal ismerkedők figyelmébe. – Ne hagyd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval – idézte fel a helyszínen az ismert gondolatot. Lakatos Mihály fitnesz világbajnok és Liszli Erika szintén fitnesz világbajnok, olimpiai bajnok és dietetikus tanácsadó a program szakmai felelőseként adtak tájékoztatást a kitűzött célokról.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik helyszíni fotóinkból

A beszédek mellett láthattunk edzésbemutatót, elhangzott Wass Albert egyik verse – Zoltán atya diszkrét zenei aláfestésével kísérve –, maga a program viszont csak ezt követően fog testet ölteni, elsősorban egy blog formájában, ahol testi gyakorlatokkal és a lélekgyógyító gondolatokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Mi magunk is érdeklődve várjuk, hogy ennyi fizikai és spirituális erő összpontosulása miként válik a jövőben életeket átformáló programmá. Amint elindul az említett honlap, hírt fogunk adni róla.

süti beállítások módosítása