Hogyan ne bolonduljunk meg a karanténban?
SZEMlélek 2021. február 01.

Hogyan ne bolonduljunk meg a karanténban?

6 tipp azoknak, akik szerint egy kényszerhelyzetben is van választási lehetőségünk.

lockdown-5041623_1280_szerk.jpg

Számtalan ismerősünk dolgozik home office-ban, a meet-es, zoom-os meetingek alatt a webkamera elé bedugja a fejét a kutya, bemászik a gyerek. Ezt a helyzetet már sokan ismerjük, tapasztaljuk. Sok házasságban elhangzik az a bizonyos mondat, hogy „most vagy elválunk, vagy lesz egy harmadik gyerekünk”. 

A pandémia egyik jó hatása, hogy szembesít minket legelemibb emberi kapcsolataink minőségével.

Házastársunkkal, gyermekeinkkel való kapcsolatunk reflektorfénybe kerül. Kapcsolatainkat, sőt mi magunkat is megpróbál a jelenlegi helyzet.

Találjuk meg benne a jót! Nézzünk meg néhány megoldást, melyek közül ki-ki a maga lehetőségei szerint válogathat. 

Környezetváltozás

Sokan költöztek le a Balaton melletti nyaralójukba, vagy a hétvégi házukba is az elmúlt időszakban. A környezetváltozás, a nyugodtabb élettér feltöltheti pszichés energiáinkat. 

Játék

Játsszunk, nevessünk! Minél többet! Hosszú ideje nem lehet moziba járni, de helyette leporolhatjuk a szekrény mélyén fekvő Activityt. Elő a társasjátékokkal! Ha nincsenek ilyen családi szokások, kitűnő lehetőség van ezek bevezetésére.  

Közös étkezések

Olyan szép, de olyan ritka dolgok ezek! Sokaknál már-már csak hétvégén jön össze, vagy még ritkábban. Nem véletlenül mondják hogy a családot, a házasságot az ágy és az asztal közössége tartja össze. Az együtt elfogyasztott ebédben benne van az anya szeretete, az apa családformáló jelenléte, a gyermekek öröme, a család egysége és van alkalom a fontos vagy akár a mindennapi dolgok megvitatására is.  

Nyugodtabb életritmus

Töltsünk sok időt a természetben, a friss levegőn! Egy kirándulás kitűnő program a hétvégékre, egy délutáni vagy esti séta pedig a hétköznapokra is. A természetben eltöltött idő felfrissíti a testet és a szellemet, felüdíti a lelket. Egészen más hangulatban érünk haza. Arról nem is beszélve, ha egy kis napsütésben is volt részünk. Szerencsére ha hidegebb az idő, akkor sem kell megijednünk, hiszen egy forró kávéhoz vagy forralt borhoz szinte bárhol hozzáférhetünk. Emellett pedig kitünő lehetőség arra, hogy hazánkat jobban megismerjük és hogy több minőségi időt töltsünk el együtt.   

„Majd ha lesz rá időm” 

Pörgős életritmusunk során egész lista gyűlhetett össze azokból a teendőkből, melyeket a fent említett szavakkal félretettünk. Van akinek a lakás kifestése, van akinek a szekrények rendberakása, vagy épp egy nagy selejtezés és ki tudja még hány dolog, terv vár megvalósításra. Itt az idő, munkára fel! Ha életterünket rendezetté varázsoljuk, esetleg ki is csinosítjuk kicsit, a magunk előtt görgetett teendőkből pedig néhányat kipipálunk, az elégedettség boldog érzésével fog eltölteni minket.  

Kamasz kérdés

Akinek van kamasz gyermeke tudja, hogy a határok felállításának és a szeretet kimutatásának egyensúlyban tartása nem könnyű egy tinédzser esetében. Szeretjük őt, mindennél jobban, de ebben az életkorban nem érti meg hogy a szabályok, tiltások érte vannak. Most nem kell megindokolnod imádott kamaszodnak hogy miért nem engeded el az éjszakába, mert a kérdést fel sem teszi. Hiszen nincs hova mennie. Végre, nem minket szülőket utálnak, hogy kimaradnak „életük legjobb partyjából”. 

Sokat hallunk az árnyoldalakról, ugyanakkor fontos tudnunk azt is, hogy társadalmunk sebeire gyógyír is lehet a jelenlegi helyzet. Apahiányos társadalomban élünk. Jelenleg a házasságok több mint fele felbomlik. Emiatt a családok igen magas részében jelen sincs az apa, csupán hetente, kéthetente egy-egy napra. Megjelent a „hétvégi apák” fogalma. Pedig az apa-gyermek kapcsolat pont olyan fontos a gyermekek számára, mint az anyával való viszony, sőt a fiúk számára bizonyos életkorban még fontosabb. Az apa az első külvilágot megtestesítő kapcsolata a gyermeknek. A férf- és apa mintákról nem is szólva, melyet társadalmunk fiataljai leginkább a filmekből, magazinokból sajátítanak el. Sajnos a jól működő házasságok esetében sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a családfenntartás feladata miatt az apák gyakran nagyon keveset, vagy csak fizikailag vannak jelen a családi életben. 

Értékeljük tehát, ha férjünk otthonról dolgozik és nem csak a munkahelyéről hazaesve az esti órákban láthatjuk.

Ha okoz is logisztikai nehézséget, mérgelődést, kellemetlenséget ez a mindenki számára új helyzet, vegyük észre, mekkora ajándék hogy jelen van számunkra egész nap. Néhány praktikus szokás bevezetésével és sok odafigyeléssel megédesítheti a hétköznapokat. Becsüljük meg, mert nem tudjuk meddig tart és lesz-e még rá valaha lehetőség. 

Ősz közepe óta én is otthon vagyok a kisfiammal. Nem mondom hogy nem fárasztó, sőt. Könnyebb volt a munka világában eltölteni azt a napi nyolc órát, mint itthon. Mindannyian megéljük a napi rutin, a személyes kapcsolatok, a munkatársakkal való szociális tevékenységek hiányát. Egy monotonabb, ingerszegényebb környezetbe kerülve természetes ezek hiányának megjelenése. Ugyanakkor nagy lehetőség a rugalmasságra, a változásra, a változtatásra.

Négy hónap alatt az elvárásokkal, programpontokkal és szigorú időbeosztással rendelkező anyából, azt hiszem egy kicsivel jobb ember lettem.

Ma már tudok legó gépfegyverrel lőni és megtapasztaltam, hogy amikor felborul a 40 centi magasra épített tehervonat, oda kell néznem akkor is, ha közben kifut a tej. Kisfiam pedig még arra is rávilágított, hogy öregszem. Ugyanis szerinte az utóbbi időben annyit sütök, mint az öregasszonyok. Új szokások kerültek az életembe, melyek egészségesek és segítik lelki egyensúlyom visszaszerzését is. Nap mint nap elmegyünk sétálni, biciklizni, rollerezni vagy görkorcsolyázni.

Néha megállok a napsütésben, karjaimat kitárom, behunyom a szemem és hagyom hogy simogassák arcomat a napsuarak. Közben arra gondolok, hogy mennyi lehetőséget tartogat még ez a sokak által szörnyűnek és nehéznek pecsételt időszak. Mert nem akarok elfutni a lehetőségek mellett. Meg akarom élni őket. 

Takács Ágnes Emília

süti beállítások módosítása